Hlavní obsah

Kmoníček vyráží na misi do USA. Forejtovi se Vatikán i přes podporu od Zemana vzdaluje

Podívejte se, jak vypadá kancelář končícího šéfa diplomacie Pražského hradu Hynka Kmoníčka.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Prvním úkolem Kmoníčka jako nového velvyslance v USA bude příprava návštěvy Miloše Zemana u Donalda Trumpa v Bílém domě.

Článek

Bývalý šéf diplomacie Pražského hradu a nastávající český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček má ve středu odletět do Spojených států. Ve funkci ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře ho ještě dnes vystřídá Rudolf Jindrák, bývalý český velvyslanec v Německu.

Naopak dalšímu bývalému zaměstnanci Hradu - Jindřichu Forejtovi - se jeho naděje na pozici velvyslance ve Vatikánu zmenšují. Tvrdí to alespoň web Neovlivní.cz, který přišel s informací, že i přes opakovanou podporu prezidenta Miloše Zemana se premiér Bohuslav Sobotka ani ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na něco podobného nechystají.

Forejtovi výrazně pokazilo reputaci kompromitující video, které se objevilo na konci minulého roku a stálo jej nakonec i post ředitele prezidentského protokolu.

Mezi prvními úkoly Kmoníčka ve Spojených státech bude příprava několika návštěv českých politiků, především setkání prezidenta Miloše Zemana s americkým protějškem Donaldem Trumpem v Bílém domě na konci dubna.

Kmoníček ČTK minulý týden řekl, že Jindráka sám jako svého nástupce navrhoval. Je podle něj důležité, aby šéfem hradní diplomacie byl člověk, který bude schopen fungovat jak v oblasti státní správy, tak ve specifických podmínkách Kanceláře prezidenta republiky. Poznamenal, že Jindrák je na rozdíl od něj více zaměřen na problematiku Evropské unie.

Jindrák v minulosti kromě českého velvyslanectví v Německu vedl ambasády ve Vídni a v Budapešti. Působil i jako náměstek na Ministerstvu zahraničních věcí, kde řídil sekci konzulární a právní. Loni v červenci začal radit ve věcech zahraniční politiky premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Reklama

Doporučované