Hlavní obsah

Kniha VARY25 mapuje čtvrtstoletí trvající spolupráci Cabanů s festivalem

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ke jménům, s nimiž je dlouho spojen festival v Karlových Varech, patří bratři Michal a Šimon Cabanovi. Dvojice choreografů a divadelních tvůrců každoročně připravuje podobu krátké inscenace, která doplňuje zahajovací ceremoniál.

Článek

Činí tak už čtvrtstoletí a za touto jejich tvorbou se ohlíží obsáhlá publikace VARY25, kterou její autoři představili na festivalu.

Pětadvacet let spolupráce Cabanů s festivalem se představuje na 576 stranách a 1172 fotografiích. „Prostřednictvím QR kódů se čtenáři mohou dostat asi k sedmi hodinám videomateriálu,“ uvedl na tiskové konferenci Michal Caban. Jeho bratr Šimon doplnil, že se řídili heslem: Co není v knize, to nepřežije - navzdory všem dotykovým displejům a cloudům a dalším digitálním úložištím.

O podobu knihy se postaralo studio HMS Design. Produkčního studia Josefa Musila pojí dlouholeté přátelství s Šimonem Cabanem a nápad na vznik knihy přišel při jejich společném výletě na podzim roku 2019. Stejně jako 55. ročník festivalu bylo její uvedení odloženo o rok, tvůrci ale podle svých slov tak měli více času si s přípravou knihy pohrát.

„Z každého ročníku jsme vybrali zástupný obrázek, a tak vznikl zjednodušený obsah knihy, který vyplňuje vnitřní plochu desek. Každý ročník festivalu má v podstatě obdobný rozsah i strukturu, po úvodní dvoustraně následují nápady a skici, samotný vznik a výroba dekorací. Závěr kapitoly je vždy věnován výslednému ceremoniálu, na dvoustranách jsou pak umístěny ty nejvýraznější fotografie z archivu obou bratrů,“ říká k podobě knihy Josef Musil. Grafický rytmus knihy je na několika místech doplněn texty filmových publicistů a nadšenců, kteří jsou spjati s filmem a karlovarským festivalem.

Bratři Cabanové jsou v české kultuře známí od 80. let. Patřili k okruhu pražských nezávislých divadel později známých jako Pražská pětka. Svou tvorbu kdysi profilovali v představeních Baletní jednotky Křeč, kterou založili v roce 1981. Show, vytvářená tehdy v amatérských podmínkách, naznačovala, že těží z křiklavé pop-kultury a zároveň ji karikují.

Před lety se ve Státní opeře podíleli na inscenaci opery Candide, kterou podle Voltairovy knihy zkomponoval Leonard Bernstein. Společně natočili film Don Gio, podíleli se scénograficky i choreograficky na udílení tuzemských hudebních cen či sportovních akcích.

Kniha vychází v limitované edici 2000 kusů a koupit ji je možné na e-shopu www.vary25.cz. nebo po dobu konání festivalu přímo v Karlových Varech.

Reklama

Doporučované