Hlavní obsah

Knihovna na Guantánamu nabízí 35 tisíc titulů, vězni nejvíce čtou Dana Browna a Agathu Christie

Knihovna v guantánamské věznici nabízí 35 000 knih a DVD disků.

 

Reklama

Počet titulů se v knihovně věznice na Guantánamu rapidně zvýšil až v posledních letech. V současnosti jich nabízí 35 000, v roce 2008 to bylo jen 5 000.

Článek

Knihovna ve věznici na americké vojenské základně Guantánamo zveřejnila seznam nabízené literatury. Nejoblíbenější jsou z výběru 35 000 knih a DVD disků tituly amerického spisovatele thrillerů Dana Browna, jehož nejznámější knihou je bestseller Šifra mistra Leonarda. Vězni odsouzení za terorismus, pro které je věznice od roku 2002 určena, ale často sáhnou například i po detektivkách Agathy Christie.

Mezi oblíbenou volbu knihovníků, kteří rozhodují, jaké tituly vězňům nabídnout, patří série knih o Harry Potterovi. V knihovně jsou k dispozici ve farsí, francouzštině, němčině, ruštině a španělštině.

Knihovnice Mary Rootesová, která už pracovala ve třech amerických věznicích, v rozhovoru pro Pacific Standard tvrdí, že knihovna v Guantánamu poskytuje vězňům nebývale široký výběr. Překvapilo ji ale například, že si zdejší vězni nemohou přečíst nic od populárního Stephena Kinga. Naopak obliba Dana Browna pro ni překvapivá není - vězně baví číst o důmyslných šifrách a únikových plánech, kterých jsou Brownovy thrillery plné.

Počet titulů ve věznici Guantánamo se rapidně zvýšil až v posledních letech, ještě v roce 2008 jich bylo jen 5 000, za devět let se tak počet knih zvýšil o 700 procent. Za stejnou dobu se ale paradoxně snížil počet vězňů z 242 na pouhých 41.

Reklama

Doporučované