Hlavní obsah

Knihovna v Poličce nabízí také práci s roboty a technikou

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Městská knihovna Polička se z tradiční instituce proměňuje v technologické vzdělávací zařízení. V soutěži knihoven získala zvláštní ocenění a diplom za projekt Centrum technického vzdělávání Půda.

Článek

Rekonstrukcí starého podkroví nad knihovnou vznikla moderní, dobře dostupná veřejná učebna především pro rozvoj digitálního, polytechnického a informatického myšlení napříč generacemi, kde nechybí ani roboty. Učebna slouží také pro výuku jazyků, informační a další komunitní vzdělávání.

„Jsme přesvědčeni, že identita knihovny musí být založená na půjčování knih, ale nabídka neformálního vzdělávání v oblastech kompetencí pro 21. století je přesně jednou z věcí, které by knihovny v tomto století měly ke svým službám umět nabídnout navíc,“ řekl ředitel knihovny Jan Jukl.

Půda funguje jako třetí oddělení městské knihovny. Návštěvníci si mohou prezenčně vypůjčit techniku, jako notebooky, tablety nebo různé roboty a robotické stavebnice či využít některý z nabízených „strojů“. Přítomný mentor se snaží každého zájemce individuálně podporovat.

Díky vybavení moderními výrobními přístroji, například páječkami, 3D tiskárnami, CO2 laserem nebo CNC frézkou funguje Půda také jako sdílená komunitní dílna pro kutily 21. století, jak je běžné ve velkých městech. Půda slouží školám i širší veřejnosti.

Centrum slouží od loňského roku, součástí je i vertikální zahrada se stovkami rostlin. Jeho vybudování stálo 12,5 milionu korun, knihovna na něj získala dotaci 10,2 milionu korun, dva miliony dalo město Polička.

Reklama

Doporučované