Hlavní obsah

Koalice se Starosty je pro nás test, říká pirátský poslanec

Foto: ČTK

Poslanec Pirátské strany Mikuláš Ferjenčík (v popředí).

Reklama

Zatímco většina středopravých stran se před krajskými volbami uchyluje k různým koalicím, Piráti jdou do voleb v drtivé většině krajů sami. Spolupráci s jiným subjektem si vyzkouší jen v Olomouckém kraji.

Článek

Podle poslance a bývalého místopředsedy strany jsou Piráti tak specifičtí, že o ně příliš stran na krajské úrovni, která je hodně založená na historických osobních vazbách, nestojí. Prubířským kamenem však má být Olomoucký kraj, kde se spojili s hnutím STAN. Mikuláš Ferjenčík v rozhovoru také vysvětlil, proč mají některé potenciální voliče společné s hnutím ANO.

Před čtyřmi lety jste šli do krajských voleb ve větší míře v koalicích, dnes jdete většinou sami. Zatímco ostatní strany se letos spíš spojují. Je to vaše taktika?

Jednu koalici máme. V Olomouckém kraji jdeme s hnutím STAN. V roce 2016 jsme v několika koalicích šli se Stranou zelených, která je dnes prakticky marginální subjekt a nám nedává smysl při srovnání našich sil s nimi dělat koalice. Také jsme hodně vyrostli jako strana, od sněmovních voleb je hodně lidí, co nabralo zkušenosti v komunální politice a víme, jak velké jsou transakční náklady té spolupráce a spíš nám to přišlo, že to bude jednodušší jít samostatně. Na té krajské úrovni moc nevnímáme, že by byl nějaký partner, který by s námi tvořil přirozenou alianci, která by dávala smysl.

Volby do Sněmovny jsou za rok a vy před nimi působíte jako žádaná nevěsta, o kterou některé strany otevřeně stojí. Teď jste měli možnost si možnou spolupráci vyzkoušet.

Ta koalice v Olomouckém kraji se starosty je takový experiment, jak ta spolupráce může fungovat. Na druhou stranu po tom nebyla moc velká vnitrostranická poptávka. V řadě krajů jsou už zavedené koalice, které spolu dlouhodobě spolupracují. Různě tam pendlují lidé, kteří byli historicky za různé strany, tak to vždycky poskládají na základě osobních vazeb. A my jak jsme strana, která do krajské politiky jde hodně zvenčí, hodně přinášíme nové lidi, nový přístup, tak moc nemáme chuť se s těmi starými strukturami z krajské politiky spojovat.

Nebude tohle váš hendikep při povolebních vyjednáváních?

Určitě bude náš hendikep, že tam osobní vazby nemáme. Na druhou stranu je to pro nás výhoda, protože to je jedna z věcí, které voličům nabízíme. Že tam nemáme lidi napojené na krajskou politiku nebo zaháčkované v historických smlouvách a podobně. Druhá věc je, že když se koukneme na komunální volby, Piráti jsou v koalici ve třech největších městech v zemi, takže záleží nakonec spíš na výsledku než na vyjednávacích zkušenostech nebo nezkušenostech. Když bez nás koalici postavit nepůjde, tak v ní nakonec asi budeme. Ale taky se tam necpeme za každou cenu.

Nás koaliční potenciál nikdy moc nezajímal, pro nás bylo spíš důležité, aby lidi měli důvod nás volit a abychom neuhli ze svého přesvědčení. Myslím, že nikdo z Pirátů tam nejde s hlavním cílem - být v koalici a být u toho. Naopak si myslím, že spousta lidí nemá problém s hlídáním vedení z opozice.

Nebojíte se, že se na vás nalepí různí „hochštapleři“, jak se úspěšným stranám stává? Ostatně, mohli jsme to vidět třeba na hnutí ANO v Brně…

Myslím, že v tomhle smyslu máme výhodu, že Piráti úplně nefungují jako výtah k moci. Tím, jak nejsme v těch strukturách, nás často obejdou. V Praze, s výjimkou velké Prahy, nás šíbři v městských částech postupně vytlačují, v řadě nás obešli už na začátku nebo postupně odvolali.

A nějaké mechanismy proti tomu máme, například nemáme delegátský systém, takže je těžší dělat mocenské koalice uvnitř strany. Ve skutečnosti se víc bojím, že bude málo členů, že se jako strana uzavřeme.

Jak to?

Je to na regionech, někde se přidávají noví lidé, někde nábor stagnuje. Na komunální úrovni to není hitparáda být v opozici a válčit se šíbrama, kteří jsou tam roky přisátí na veřejné zakázky. Takže my řešíme, že spíš těch lidí nemáme dost, než aby se na nás lepili kariéristi.

Spojování do koalic je také snaha odstavit od moci hnutí ANO, takže je to v podstatě všichni proti Babišovi. Co vy? Jste na krajích ochotni spolupracovat s ANO?

U nás je to v gesci krajských sdružení, nemáme všeobecný pokyn, jak to má fungovat. Snažíme se soustředit na obsahové věci, zdravotnictví, infrastruktura, životní prostředí, nakládání s krajskými penězi. Záleží, s kým je jaká shoda. Druhá věc je personální obsazení stran. Nechci jmenovat jednotlivce, ale v některých krajích jsou pro nás problematičtí lidé, třeba paní Jermanová ve Středočeském kraji, tu bychom nepodpořili. Ale v jiných krajích jsou problematičtí lidi i z ČSSD či jiných stran. Myslím, že velkou chuť uzavírat koalice s ANO nebudeme mít především kvůli způsobu, jak se prezentují na komunální úrovni. Já znám třeba dobře Pardubice, kde jsme s primátorem z ANO velmi nespokojení. Ale vyloučit všude se to nedá, třeba v Karlovarském kraji s ANO v koalici jsme. Tam jsme chtěli odstranit ČSSD a KSČM, které tam dlouho vládly, tak jsme postavili koalici z nových lidí.

Berete krajské volby jako trénink na ty parlamentní?

On je to hodně jiný svět. Voliči, kteří chodí ke krajským volbám, jsou úplně jiná skupina, než ti, kteří chodí k parlamentním. Je to trochu podobné evropským volbám. Co se týče testu, je to ten Olomoucký kraj, který budeme pečlivě sledovat.

Ale jinak si nemyslím, že by krajské volby ovlivnily, jakou budeme dělat politiku. Spíš se v nich ukáže, jak silné jsou jednotlivé strany z opozice. Především stranám, co jsou okolo 5 procent, to hodně napoví, jak tvořit koalice.

Jsou pro vás Starostové z tradičních stran nejschůdnější?

Starostové jsou nám asi nejblíž z opozičních stran, protože lidovci jsou dost konzervativní, s ODS vnímám velké rozdíly a co se týče TOP 09, nebudeme asi dělat koalici se stranou, jejíhož předsedu klubu jsme si dávali na autobus. Starostové jsou středoví podobně jako my. Vít Rakušan nebo Honza Farský šli do politiky s dost podobnou motivací jako většina pirátů. Blízkost tam je, ale jsou tam také dost velké regionální rozdíly.

Máte průzkum mezi voliči a straníky, jak se jim případné koalice zamlouvají?

Mezi straníky nic reprezentativního nemáme, ale žádné velké nadšení pro koalice tam není. Ale současně vnímáme situaci, že kdyby mělo propadnout hodně hlasů, je to riziko, kterým je potřeba se zabývat. Ani pro koalici se STAN velké nadšení není, myslím, že bude záležet na výsledku krajských voleb. Se zelenými naše koalice v krajských volbách 2016 nedopadly dobře, zelení byli zoufale nepopulární. Někde, třeba na jižní Moravě, nám to i ublížilo. Olomoucký kraj teď bude test.

Ani mezi voliči necítíte, že by se jim koalice zamlouvaly?

My máme velikou skupinu voličů, co volí Piráty a o nikom dalším nepřemýšlí. A pak jsou tu voliči, kteří zvažují Piráty a strany demokratického bloku. Tak tam je nějaký překryv procentuálně poměrně významný. A pak je tam poměrně významný překryv voličů, kteří zvažují Piráty nebo hnutí ANO.

To je trochu překvapivé, když vás jejich předseda dost často označuje třeba jako udavače.

My jsme protikorupční strana, ANO to o sobě taky tvrdí. Lidi, pro které je transparentní hospodaření priorita, se rozhodují mezi Piráty a ANO. A jejich volební báze je obrovská. Takže třeba s TOP 09 je náš překryv poměrově větší, ale na počet lidí je to větší s hnutím ANO. Ty budeme chtít přesvědčit, že to děláme líp než hnutí ANO. My se snažíme, abychom byli strana, co má podporu napříč společností, aby nás volili lidi jak na vesnici, tak ve městě. Nechceme být polarizující.

Reklama

Související témata:

Doporučované