Hlavní obsah

Kočnerova volavka Zsuzsová si odsedí 21 let, má podíl na vraždě starosty

Foto: Profimedia.cz

Alena Zsuzsová na starším snímku ze soudní síně.

Reklama

Alena Zsuzsová před deseti lety zprostředkovala vraždu primátora Hurbanova. Blízkou známou Mariana Kočnera posílá soud do vězení na 21 let.

Článek

Tři měsíce poté, co ji soud nepravomocně osvobodil v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, si Alena Zsuzsová vyslechla odsuzující rozsudek v jiné kauze.

Specializovaný trestní soud v Banské Bystrici ji posílá na 21 let do vězení kvůli objednávce vraždy bývalého primátora jihoslovenského městečka Hurbanovo Lászlóa Basternáka. Informovala o tom agentura TASR. Vynášení rozsudku přerušil kolaps soudní zapisovatelky.

Proces běžel od letošního jara. Za vykonavatele vraždy už soud dřív označil Štefana Kaluze, který si odpykává trest 25 let ve vězení.

Společně se Zsuzsovou, která je všeobecně známá jako „volavka“ a přítelkyně Mariana Kočnera, soud v pátek odsoudil na 21 let i Romana Ostružlíka, kterého označil za objednavatele vraždy. Vinným je podle rozsudku i Vladimír M., který je už pravomocně odsouzen za jinou násilnou činnost.

Všichni tři obžalovaní v úterý ve svých závěrečných řečech vinu odmítli. Zsuzsová se vynesení rozsudku osobně neúčastnila, výpovědi svědků dřív zpochybňovala s tím, že si chtějí svědci jen zajistit vlastní beztrestnost.

K vraždě čtyřiapadesátiletého poslance Nitranského samosprávného kraje a člena Strany maďarské koalice Lászlóá Basternáka došlo v červenci 2010. Vrah ho zabil střelou z brokovnice do hlavy, když se Basternák vracel z procházky se psem. Politik už v březnu 2010 přežil jeden atentát.

Po zářijovém osvobozujícím rozsudku v případu vraždy Kuciaka opustila Zsuzsová vazební věznici, hned u východu ji ale zadržela policie a žena znovu skončila ve vazbě.

Kriminalisté ji podezírají z účasti na přípravě nedokonaných vražd dvou elitních prokurátorů a bývalého ministra vnitra a spravedlnosti, nynějšího advokáta Daniela Lipšice, který zastupoval v případu Kuciakovy vraždy rodiče zastřeleného reportéra. Rozsudek nad Kočnerem a Zsuzsovou bude ještě projednávat nejvyšší soud.

Maroše Žilinku, jednoho z prokurátorů, za jehož vraždu měla Zsuzsová v roce 2017 nabízet odměnu 70 tisíc eur, zvolili ve čtvrtek slovenští poslanci generálním prokurátorem. O Žilinkově jmenování rozhodne prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Související témata:

Doporučované