Hlavní obsah

Kočnerovu spojku v justici propustili, skončila na psychiatrii

Foto: Profimedia.cz

Moniku Jankovskou minulý týden zadrželi hned po propuštění. Od neděle je znovu volná.

Reklama

Bývalá slovenská soudkyně Monika Jankovská je na svobodě. Už dřív se přiznala k tomu, že ovlivňovala kauzy ve prospěch mafiána Mariana Kočnera.

Článek

Exsoudkyni a bývalou náměstkyni ministerstva spravedlnosti za stranu Směr Moniku Jankovskou pustil Nejvyšší soud z vazby na svobodu minulý čtvrtek. Jankovskou, která v justici fungovala jako prodloužená ruka mafiána Mariana Kočnera, ale po pár vteřinách na svobodě znovu zadrželi těžkooděnci.

Pouta dostala hned před východem z vazební věznice kvůli kauze převodu trenčínského baru Fatima. Ve vazbě byla kvůli obvinění z korupce od loňského března. Tehdy ji zadrželi v rámci akce Bouřka spolu s dalšími soudci kvůli podezření z úplatkářství a zneužití pravomoci zejména ve prospěch Kočnera – pravomocně odsouzeného podvodníka a nepravomocně osvobozeného v případu objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka.

Jen o tři dny později už byla Jankovská znovu volná. Okresní soud v Trenčíně totiž v neděli rozhodl o jejím propuštění z vazby. Jankovská ale musí nosit monitorovací náramek a má zákaz kontaktu s obviněnými, svědky i znalci v kauze Fatima.

Zadržování u vrat věznice

Podle obhájce Jankovské Petra Erdőse je jeho klientka ve špatném psychickém stavu a zůstává hospitalizovaná na psychiatrii trenčínské nemocnice. Jankovská se psychicky zhroutila ve čtvrtek, kdy hned po jejím propuštění znovu skončila ve vazbě. Informovala o tom agentura TASR.

Stejně slovenská policie loni v září přistoupila i k Aleně Zsuzsové. Kočnerovu spolupracovnici osvobodil soud v kauze vraždy Kuciaka a Martiny Kušnírové, ihned po propuštění ji ale policie zadržela kvůli obvinění z přípravy několika vražd.

Nominantka strany Směr Jankovská už skončila na psychiatrii letos v lednu. Ve vazební cele se totiž předávkovala léky, které měla na předpis. Případ otravy Jankovské se preventivně vyšetřuje jako pokus o sebevraždu. Jako o pokusu o sebevraždu mluvil o činu i její právník Erdös. Šlo prý o akt zoufalství kvůli opětovnému zamítnutí žádosti o propuštění.

Jankovská se loni v listopadu k některým obviněním přiznala. Šlo například o kontakty s Kočnerem a zasahování do rozhodování soudů. Další obvinění Jankovské přibyla po policejní akci Vichřice loni v říjnu.

Původně považovala Jankovská všechna obvinění za „špinavou kampaň“. „Opička“, jak o ní Kočner psával, se funkce na ministerstvu vzdala předloni na podzim a vrátila se k soudnictví. Předseda Směru Robert Fico ji tehdy pochválil za „kus dobře odvedené práce“.

Reklama

Související témata:

Doporučované