Hlavní obsah

Kočnerova prodloužená ruka Jankovská se předávkovala ve vazbě

Foto: Profimedia.cz

Monika Jankovská u soudu v Banské Bystrici 22. ledna 2021.

Reklama

Bývalá slovenská soudkyně Monika Jankovská, která ovlivňovala kauzy ve prospěch odsouzeného podvodníka Mariana Kočnera, se ve vazbě předávkovala léky. Věc se preventivně vyšetřuje jako pokus o sebevraždu.

Článek

Jen několik týdnů po smrti bývalého slovenského policejního prezidenta Milana Lučanského, který v nemocnici zemřel na následky pokusu o sebevraždu ve vazební cele, slovenská média přinesla zprávu o hospitalizaci další „prominentní“ obviněné.

Kočnerova „opička“

Jde o bývalou dlouholetou státní tajemnici slovenského ministerstva spravedlnosti Moniku Jankovskou. Ta od loňského jara čelí obvinění z korupce. Policie ji zadržela loni v březnu v rámci akce Bouřka spolu s dalšími soudci kvůli podezření z úplatkářství a zneužití pravomoci zejména ve prospěch Mariana Kočnera, pravomocně odsouzeného podvodníka a nepravomocně osvobozeného v případu objednávky vraždy Jána Kuciaka.

Nominantka strany Směr skončila v neděli v nemocnici poté, co dozorci ve vazbě zjistili, že „nereaguje obvyklým způsobem“. „Nestěžovala si sice na žádné zdravotní komplikace, uvedla ale větší požití předepsaných léků,“ potvrdil incident mluvčí ministerstva spravedlnosti Peter Bubla.

Jankovskou následně převezli do nemocnice v Banské Bystrici a později do Nemocnice pro obviněné a odsouzené v Trenčíně. Ministryně spravedlnosti Mária Kolíková ze strany Za lidi po pondělním jednání vlády uvedla, že se případ otravy Jankovské preventivně vyšetřuje jako pokus o sebevraždu.

„Z informací, které máme na základě vyjádření obviněné, vyplývá, že neměla žádný úmysl, který by souvisel se sebevražedným plánem. S ohledem na to, že byla použita větší dávka léků než ta, která byla nařízená lékařem, to vypadá, že mohla mít jiný záměr než ten, že chtěla mít klidnější spánek,“ řekla ministryně spravedlnosti. Případ přezkoumá zvláštní komise.

Jankovská žádala o propuštění z vazby, soud jí ale 22. ledna odmítl vyhovět. Loni v listopadu se žena k některým obviněním přiznala, šlo například o kontakty s Kočnerem a zasahování do rozhodování soudů. Další obvinění Jankovské přibyla po policejní akci Vichřice loni v říjnu.

Původně považovala Jankovská všechna obvinění za „špinavou kampaň“. „Opička“, jak o ní Kočner psával, se funkce na ministerstvu vzdala předloni na podzim a vrátila se k soudnictví. Předseda Směru Robert Fico ji tehdy pochválil za „kus dobře odvedené práce“.

Akce Celník

S Ficovou stranou Směr je spojený i další obviněný, kterého poslal soud do vazby v pondělí. Jde o Františka Imrecze, který jako nominant Směru vedl finanční správu. V rámci policejní akce Celník policie obvinila devět lidí z podvodů při nákupech IT systémů pro finanční správu.

Organizovanou skupinu měl podle policie řídit podnikatel Jozef Brhel, kterého slovenská média označují za mecenáše nebo oligarchu Ficova Směru. Brhel je v současnosti v zahraničí, údajně na ostrově v Atlantském oceánu.

Reklama

Doporučované