Hlavní obsah

Kolín znovu žádá o dotaci na rekonstrukci Kmochova domu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V domě žil a tvořil hudební skladatel a dirigent František Kmoch. Náklady by se měly pohybovat kolem 13 milionů korun, město požádalo o dotaci, která by mohla pokrýt zhruba 5,5 milionu korun.

Článek

S první žádostí o dotaci radnice neuspěla, protože v katastru nemovitostí byl dům zatížen právy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„V podmínkách původní dotace informace o nutnosti vyrovnaných vlastnických práv nebyla, i přesto šlo ale o důvod neudělení dotace,“ řekl starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín). Město koupilo před lety dům od státu za 2,5 milionu korun s tím, že ho bude splácet. Kolín nyní doplatil jednorázově 935 tisíc korun, aby se stal stoprocentním vlastníkem a podařilo se vyřešit vlastnická práva. Znovu tak zkouší žádat o dotaci.

Opravit se má fasáda, střecha, okna, ale i interiér a sítě. Výsledek žádosti o dotaci by město mohlo znát na podzim, zahájení stavby se tak očekává na jaře příštího roku. Opravy by měly trvat jeden rok.

V podkroví mají vzniknout kanceláře, v prvním patře bude velký multifunkční prostor, který bude možné využívat například ke vzdělávání nebo jako galerie. „Přízemí je navrženo jako spojitost s Františkem Kmochem. Je zde navržena jedna kancelář, kterou by využívala třeba Hudba Františka Kmocha,“ řekl Kašpar. Vzniknout zde má i vstupní hala s expozicí, která bude Františka Kmocha připomínat.

Reklama

Doporučované