Hlavní obsah

Kolony neskončí. Rozhodnutí soudu zkomplikuje stavbu D1 u Přerova

Foto: ŘSD

Dálnice D1.

Reklama

Krajský soud v Ostravě zrušil rozhodnutí olomouckého krajského úřadu, který v červnu potvrdil změnu územního rozhodnutí na stavbu posledního úseku dálnice D1 z Přerova do Říkovic. Příprava stavby se kvůli tomu zkomplikuje.

Článek

Oznámil to ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Poslední úsek D1 odvede automobilovou dopravu z Přerova, kde nyní řidiči denně čekají v kolonách desítky minut. Stavba musí začít nejpozději na podzim 2021, kdy pro projekt končí výjimka z posuzování vlivu na životní prostředí (EIA).

Změnu územního rozhodnutí na D1 mezi Přerovem a Říkovicemi loni v listopadu povolil stavební odbor olomouckého magistrátu, proti tomu bylo ale v prosinci podáno devět odvolání. Krajský úřad v létě odvoláním nevyhověl a změnu potvrdil. Proti změně územního rozhodnutí bylo následně podáno několik žalob, které neměly odkladný účinek, a příprava této důležité dopravní stavby mohla pokračovat.

V září Mátl řekl, že případné zrušení územního rozhodnutí by „samozřejmě byla základní komplikace“. Podle aktuálního Mátlova komentáře na Twitteru zatím nelze odhadnout další postup, protože vedení ŘSD ještě neprostudovalo písemný rozsudek. „Důležité pro další postup bude, jak a kdy se podaří vypořádat Krajskému úřadu Olomouckého kraje s rozsudkem a opět rozhodnout o rozkladu proti vydané změně územního rozhodnutí,“ uvedl.

ŘSD pro stavbu D1 z Přerova do Říkovic už podalo žádost o stavební povolení. Stavební řízení mělo být zahájeno na podzim. Server Zdopravy.cz upozornil, že řízení se přeruší do doby, než bude jasno o územním rozhodnutí. „Je to komplikace. Do doby odůvodnění rozsudku neumíme posoudit dopad na celou přípravu,“ řekl severu ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

„Takové rozhodnutí jsme nečekali. Krajský úřad Olomouckého kraje teď musí zvážit další kroky. Záleží na tom, co bude v odůvodnění rozsudku,“ sdělil přerovský primátor Petr Měřínský (ANO). Upozornil, že pokud by se verdikt ohledně změny územního rozhodnutí nezměnil, propadla by EIA a celý proces posuzování stavby poslední části D1 u Přerova by se vrátil takřka na začátek. Přerované by tak na dálnici podle primátora čekali další dlouhé roky.

ŘSD podle Mátla plánuje, že v listopadu vypíše výběrové řízení na zhotovitele D1 u Přerova, jehož jméno by mělo být známo příští rok v květnu či červnu. Pokud by stavební povolení nabylo právní moci, tak chce ŘSD stavbu úseku D1 u Přerova zahájit příští rok v létě.

Reklama

Související témata:

Doporučované