Hlavní obsah

Kolumbijci produkují rekordní množství koky. Pěstují ji na rozloze třikrát větší, než je Praha

Produkce kolumbijské koky, z níž se vyrábí kokain, dosahuje rekordních sum.Video: Reuters

 

Reklama

Spojené státy a Kolumbie musí zintenzivnit boj s kokainem. Shodli se na tom ministr zahraničí USA Mike Pompeo a prezident Kolumbie Iván Duque Márquez. Produkce rostliny, z níž se droga vyrábí, dosahuje totiž rekordního množství.

Článek

Kolumbijští pěstitelé koky používají k produkci rostliny rekordní plochu. Vyplývá to ze statistik Úřadu OSN pro drogy a trestnou činnost. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a kolumbijský prezident Iván Duque Márquez se proto dohodli, že v příštím roce se budou snažit o snížení produkce až o 50 %. Informaci uvedla britská BBC.

Amerika je hluboce znepokojena zvýšenou produkcí kolumbijské koky. Na schůzce s kolumbijským prezidentem, Ivánem Duquem Márquezem, Pompeo prohlásil, že země musí snížit produkci koky na polovinu. Kolumbie již představila některé kroky protikokainového programu. Nedávno zveřejněná zpráva OSN uvádí, že pole na pěstování koky dosáhla v roce 2017 největší plochy v historii.

Kolumbijská vláda se již léta snaží zastavit produkci drogy. Spojené státy na boj s kokainem ročně přispívají Kolumbii 400 milionů dolarů (téměř 10 miliard korun). Přesto zůstává Kolumbie největším světovým producentem kokainu a USA největším konzumentem.

„Spojené státy jsou silně znepokojeny vzrůstající produkcí kokainu. Následky se dotýkají obou našich zemí. Ano. A my víme, že je nutné, aby obě naše země dosáhly snížení produkce drogy. Budeme pracovat bok po boku,” poděkoval Márquez americkému ministrovi zahraničí.

Kolumbijská vláda údajně v loňském roce zničila více než 80 tisíc hektarů nezákonných polí s kokou. V roce 2019 si Kolumbie klade za cíl odstranit dalších 100 tisíc hektarů. Hlavním problémem bude přesvědčit farmáře, aby pěstovali méně lukrativní, ale legální rostliny.

Úřad OSN pro drogy a trestnou činnost v září zveřejnil statistiku, která ukazuje, že v roce 2017 byla zaznamenána největší plocha pro produkci kokainu v historii. Zpráva odhaduje, že celková plocha pro výrobu drogy zabírala 171 tisíc hektarů, což je odhadem o 17 % víc než v roce 2016.

Reklama

Související témata:

Doporučované