Hlavní obsah

Komárek rozjel sbírku Piana do škol. Průměrné stáří nástrojů je 49 let

Štěpánka Komárková, manželka miliardáře Karla Komárka.Video: KKCG

 

Reklama

Miliardář Karel Komárek koupil 12 klavírů z odmítnuté „čínské“ zásilky firmy Petrof a posílá je do ZUŠ. Zároveň rozjel veřejnou sbírku na nástroje pro dalších 45 škol. Zjistilo se totiž, že průměrné stáří nástrojů je 49 let.

Článek

Dvanáct plus pět klavírů by mělo na přelomu roku putovat do 17 českých základních uměleckých škol. Větší várku koupila nadace Karel Komárek Family Foundation (KKFF) miliardáře Karla Komárka, pět klavírů věnuje společnost Petrof, která je jejich největším českým výrobcem.

Vše vzniklo v září tak, že firma Petrof přišla o dodávku do Číny kvůli oficiální návštěvě šéfa Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu. Karel Komárek se následně rozhodl nástroje koupit.

Začal tak projekt, v němž se hledali mezi základními uměleckými školami vhodní adresáti pro nové nástroje. A ten se nakonec přetavil ve veřejnou sbírku pro dalších 45 škol. Na nadaci se totiž sešlo 152 žádostí, což je zhruba třetina všech ZUŠ v Česku, a při jejich zkoumání se zjistilo, že průměrné stáří nástrojů v nadací vytipovaných školách je 49 let. Klavíry na výuku by se přitom podle odborníků měly obměňovat po deseti, maximálně 15 letech.

„My na tuto situaci dlouhodobě upozorňujeme. Nejsou výjimečné situace, kdy rodiče talentovaného dítěte sami investují do kvalitního klavíru doma. Jenže dítě, pokud se má rozvíjet, potřebuje výuku ve škole, která často probíhá na zastaralém nástroji, a pak se žáci zbytečně trápí,“ uvedla Zuzana Ceralová Petrofová, šéfka a spolumajitelka rodinného výrobce Petrof.

„Z každé žádosti byla cítit upřímná snaha učitelů a ředitelů škol udělat pro své žáky to nejlepší. Děkuji každé škole, která se o klavír přihlásila. Ten ohromný zájem nás vede k rozhodnutí v akci Piana do škol pokračovat. Naše nadace dnes vyhlašuje veřejnou sbírku na klavíry pro dalších pětačtyřicet škol, které doporučila odborná komise,“ uvedla spoluzakladatelka KKFF a manželka pátého nejbohatšího Čecha Štěpánka Komárková.

Školy, které klavír dostanou, vybírá odborná komise složená především ze zástupců ZUŠ. Ta jednotlivé žádosti posuzovala na základě přesně stanovených parametrů: například rozpočet školy, počet studentů, kulturní zázemí a dostupnost hudebního vzdělání, výše školného, úspěchy studentů na hudebních soutěžích nebo třeba průměrné stáří nástrojů a počet klavírů na škole.

Na prvních 56 školách je v této chvíli průměrné stáří klavíru 49 let. Škola s nejmodernějším vybavením má nástroje, jejichž průměrný věk je 17 let, a škola s nejstarším vybavením má klavíry, jejichž průměrný věk je 79,1 roku.

V rámci širšího výběru komise doporučila zařadit na seznam pro veřejnou sbírku dalších 45 škol, na kterých studuje celkem 7000 dětí. Prvním mecenášem sbírky a zároveň generálním partnerem se stal právě Petrof. Cílem je vybrat necelých deset milionů korun.

Jmění Karla Komárka odhaduje Forbes pro letošek na 71 miliard korun. Jeho skupina KKCG ovládá skupinu Sazka, která zastřešuje loterie ve více státech Evropy. Zároveň mu patří Moravské naftové doly.

Reklama

Doporučované