Hlavní obsah

Miliardář Komárek kupuje piana Petrofu, která odmítla Čína. Dá je českým školám

Foto: KKCG

Karel Komárek a jeho manželka Štěpánka.

Reklama

Miliardář Karel Komárek přes svou rodinnou nadaci koupí klavíry od Petrofu, které odmítl převzít čínský odběratel kvůli návštěvě české delegace na Tchaj-wanu. „Česko je úspěšná a svobodná země,“ řekl k tomu Komárek.

Článek

Vládce investiční skupiny KKCG, která ovládá loterijní skupinu Sazka Group nebo těžební MND, se postavil za českou rodinnou firmu Petrof a vůbec také za hodnoty, které představovala mise šéfa Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu. Karel Komárek dnes oznámil, že koupí nepřevzatou dodávku klavírů za pět milionů korun, která měla původně mířit k čínskému odběrateli. Učiní tak přes svou nadaci Karel Komárek Family Foundation (KKFF).

„Že klavíry koupíme, jsme se rozhodli hned, jak jsme se o problému dozvěděli. S manželkou jsme se domluvili, že je naše nadace obratem věnuje českým školám. Přáli bychom si, aby se těch jedenáct nástrojů stalo symbolem české hrdosti a soudržnosti,“ uvedl Karel Komárek, zakladatel KKFF. „Česko je úspěšná a hlavně svobodná země. To je to, čeho si osobně nadevše vážím, a tímto drobným gestem si to dovoluji spoluobčanům připomenout,“ dodal pro letošek třetí nejbohatší Čech.

Karel Komárek

Zakladatel a majitel investiční skupiny KKCG. Do ní patří jedna z největších loterijních evropských skupin Sazka Group nebo těžba ropy a plynu přes MND.

Podle Forbesu letos třetí nejbohatší Čech s majetkem odhadovaným na 71 miliard korun.

S manželkou Štěpánkou předsedali Mezinárodnímu výboru pro kulturu Kennedyho centra ve Washingtonu, což je jedna z nejvýznamnějších amerických kulturních institucí.

„Vážíme si toho velkorysého kroku a jsme rádi, že se naše klavíry dostanou do českých škol. Mne osobně nejvíc překvapila rychlost a rozhodnost Karla Komárka, s jakou k tomuto neplánovanému obchodu přistoupil,“ uvedla majitelka a prezidentka společnosti Petrof Zuzana Ceralová Petrofová. Podle ní je celá dodávka k dispozici ve skladech v Hradci Králové a nic nebrání její distribuci.

Byla totiž připravena pro export do chvíle, než jim odběratel pro Peking a okolí napsal, že se v Číně mluví o tom, že čínská vláda chce dát sankce na ČR a její zboží, a že on nemá na to, aby platil pokuty. Požádal tedy o pozastavení dodávky. Pro firmu Petrof je teď přitom důležitý i takový obchod. „Po složitém roce, kterým si všichni procházíme, je taková zakázka více než důležitá,“ dodává Petrofová. Nadace KKFF vypíše v nejbližších dnech pro školy grantovou výzvu, na jejímž základě mohou školy o klavíry a pianina žádat.

Spoluzakladateli KKFF jsou Karel Komárek a jeho žena Štěpánka. Nadace se dlouhodobě zaměřuje na podporu českého kulturního dědictví – hlavním projektem v této oblasti je letos už třináctý ročník hudebního festivalu Dvořákova Praha. Kromě toho nadace podporuje americké kulturní Kennedyho centrum ve Washingtonu. Letos na jaře se rychle zapojila do pomoci v boji proti pandemii, 240 organizacím pečujícím o seniory bleskově vyplatila přes dvacet milionů korun.

Reklama

Doporučované