Hlavní obsah

Čínská odveta za Vystrčila. Po Petrofu je v hledáčku Brano

Foto: Petrof

Nejen Petrof pyká za Vystrčilovu návštěvu Tchaj-wanu.

Reklama

Co je české, není žádoucí. Signály, že čínská odveta za návštěvu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu neskončí u Petrofu, dostal už i výrobce autodílů Brano Pavel Juříček.

Článek

„Automobilky nám začínají naznačovat, že nás mohou nahradit čínskými dodavateli. I když máme dvě fabriky na území Číny, tak jsme chápáni jako firmy s českým vlastníkem,“ vysvětluje majitel výrobce autodílů Brano Group, poslanec za ANO Pavel Juříček.

V ohrožení jsou podle něj připravované zakázky v rozsahu 200 až 250 milionů. „Ta cesta byla nešťastná. Čína má přes miliardu obyvatel, některé věci si nemůžete dovolit už z podstaty,“ vysvětluje svůj postoj k Vystrčilově politice Juříček.

Společnost Petrof už nevoli Číny pocítila. Pekingský odběratel čerstvě odřekl dodávku 12 pianin a klavírů za 5,3 milionu korun: „Číňani jsou zmatení. Jezdí tam pan Zeman a pan Babiš vládními letadly a ubezpečují je, že jsme přátelé. A pak jede pan Vystrčil na Tchaj-wan a říká, že je Tchajwanec. Vnímají nás teď jako nedůvěryhodnou zemi,“ tvrdí Zuzana Ceralová Petrofová majitelka královehradecké výrobny.

Dvanáct pianin, to je jen začátek

Petrof přivezl do Číny první piáno přesně před 80 lety. Letos tam směřuje celá třetina produkce. To se ale může změnit, bojí se ředitelka rodinné firmy: „Tohle je jen začátek. Zářijový kontejner je zrušený a další objednávky nechodí. Všichni odběratelé mlčí. Vyčkávají, jaké opatření přijme čínská vláda.“

Exportéři jsou nervózní napříč obory: „Čekáme, kdy Čína spustí odplatu,“ říká Jiří Grund, předseda Asociace exportérů

Podle znalce čínského podnikatelského prostředí Tomáše Hülleho ale Peking do oficiálních sankcí proti Česku nepůjde: „Nemám indikaci, že by Čína sáhla k formálním sankcím na české zboží. Bude to na neformální úrovni, sami podnikatelé budou opatrní.“

To potvrzuje i Juříček, jehož dvě továrny dodávají díly automobilkám sídlícím na čínském území: „Zahraniční automobilky jsou ovládané Číňany, stát jim nic nemusí nařizovat, oni to mají v sobě.“

Zemana o pomoc žádat nebudu

Každým dnem se Petrof dozví, zda bude letos vítaným hostem na říjnovém importním veletrhu CIIE v Šanghaji. Na český klavír si na něm zahrál před dvěma lety i Miloš Zeman svou oblíbenou skladbu A Sentimental Journey, dokonce pro samotného prezidenta Číny Si Ťin-pchinga.

„O pomoc Miloše Zemana asi žádat nebudu. Než se uklidní politická situace, musíme si pomoct sami. Prodávat tam, kde je zájem,“ tvrdí ředitelka firmy, která exportuje do 65 zemí světa.

Tchaj-wan Čínu nenahradí

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Petrofu nabídl zprostředkovat, že by odmítnutá pianina odebrali na Tchaj-wanu nebo jinde v Evropě. „Jedna přeprodaná dodávka nám nepomůže. Jde o to, jestli obnovíme důvěru s čínskými portnery. Posledních 15 let jsme na Tchaj-wan neprodali ani kus. Zájem byl maximálně o použité zboží,“ odmítá Petrofová.

Zároveň se v narážce na Vystrčilovo heslo ohrazuje proti výtkám, že si vybrala groše namísto principů: „Prodáváme klavíry, ne zbraně. Stojíme za demokratickými principy. V roce 1948 nám komunisti sebrali továrnu a zbytek rodiny pozavírali. Nikdo mě nemůže nařknout, že nejsem demokrat a vlastenec, to by mě strašně mrzelo.“

Firmu se chce do budoucna víc orientovat na domácí trh. Buduje e-shop a staví divizi luxusního nábytku.

Reklama

Doporučované