Hlavní obsah

Komárkova nadace ocenila rakouského držitele Oscara a další umělce

Rakouská filmová hvězda Christoph Waltz a Deborah Rutter, prezidentka Kennedy Centra.

Reklama

Kennedyho centrum pro kulturu a Komárkova nadace tradičně oceňovaly osobnosti z uměleckého světa.

Článek

Rakouský herec Christoph Waltz, držitel dvou Oscarů, Iván Eröd, rakouský hudební skladatel, Franz Welser-Möst, hlavní dirigent Clevelandského orchestru a Helga Rabl-Stadler, prezidentka Salzburg Festspiele, převzali v pátek večer zlaté medaile Mezinárodního výboru Kennedy centra pro kulturu.

„Rakousko je synonymem kultury a tradic. Rakouskou kulturu, známou svou bohatou historií, utváří jednak národní tradice a jednak směsice kulturních vlivů sousedních slovanských a románských národů. I proto je Vídeň již po staletí evropskou kulturní metropolí a světovým městem hudby,“ prohlásil mimo jiné Karel Komárek, předseda správní rady rodinné nadace Karel Komárek Family Foundation a jeden z předsedů Mezinárodního výboru Kennedyho centra pro umění.

Slavnostní večer byl vyvrcholením návštěvy Mezinárodního výboru pro umění Kennedy centra v Maďarsku a v Rakousku. Ta se uskutečnila v Budapešti a ve Vídni. Zlatou medaili Mezinárodní výbor Kennedyho centra pro umění každoročně udílí umělcům, jejichž dílo inspiruje ostatní, a také osobnostem, které podporují a propagují nejvýznamnější světové umělce a jejich tvorbu.

Letos se slavnostní předání cen konalo v pátek 21. 6. v Rakousku v Albertina Museum ve Vídni a v úterý 18. 6. v Maďarsku, v sídle amerického velvyslance v Budapešti. Mezi maďarskými oceněnými umělci byli například skladatel György Kurtágo, dirigenti Ivan Fisher a Adám Fisher a operní zpěvačka Eva Marton.

V minulosti tuto cenu obdržel například britský herec Jeremy Irons, španělský filmový režisér Pedro Almodóvar, operní zpěvák Plácido Domingo, zpěvačka Soňa Červená, dirigent Jiří Bělohlávek, hudebník Quincy Jones nebo jihoafrický herec John Kani.

Reklama

Doporučované