Hlavní obsah

Komentář: Babiš si vybral soupeře. A ODS to není

Foto: EPA-EFE / Profimedia.cz

Ivan Bartoš a Andrej Babiš na předvolební debatě ve Všetatech, snímek z roku 2017.

Reklama

Dlouholetý člen normalizační komunistické strany Andrej Babiš varuje před neokomunisty, to je zajímavé.

Článek

Andrej Babiš si vybral hlavního soupeře do sněmovních voleb v příštím roce. Tedy alespoň soudě podle jeho vystoupení v posledních dnech. Bude jím promigrantská, neokomunistická partaj, extrémní levičáci a neomarxisté, kteří jsou největším ohrožením této země. V překladu z „premiérštiny“ – Česká pirátská strana a její šéf Ivan Bartoš.

Že mezi Babišem a Piráty nepanuje žádná láska, je jasné už dlouho. V posledních týdnech ale premiér rozjel ofenzivu naplno – jeho PR tým zřejmě při pohledu na předvolební průzkumy vyhodnotil, že je nejvyšší čas.

Podle průzkumu Kantar z října by Piráti získali 21 procent hlasů a rostou i v mnohem zdrženlivějších modelech. Podle analytika Kantaru Pavla Ranochy se navíc Pirátům daří přetahovat právě voliče Andreje Babiše.

I proto premiér nevynechá jedinou příležitost, aby Piráty voličům vykreslil jako hrozbu. Nenávidí prý živnostníky, jejich poslankyně je nechutná a jde jim hlavně o legalizaci drog.

V posledním „Čau, lidi“ byl největším zloduchem – hned po langoši na Staromáku – pirátský primátor hlavního města Zdeněk Hřib. Ten podle všeho může za ilegální diskotéku, nával v hromadné dopravě i za ten nešťastný langoš, jehož prodej mimochodem Babišova vláda nezakázala.

Hřib má navíc ještě tu drzost stěžovat si na vládu a zároveň mít na městském účtu 87 miliard korun. Ano, čtete správně, premiér s historicky největší sekerou v rozpočtu se naváží do konkurence kvůli tomu, že má našetřeno. A před neokomunisty varuje bývalý člen KSČ, respektive KSS, který dnes vládne jen díky laskavému svolení soudruhů z KSČM.

Babišova válka s Piráty je mimo jiné zpráva pro třetího vážného kandidáta na premiéra, šéfa ODS Petra Fialu. Babiš ho nepovažuje za tak silnou hrozbu jako Ivana Bartoše. Především proto, že Fialova tradiční konzervativní strana neohrožuje jeho elektorát tolik jako „protestní“ Piráti (a nejspíš také proto, že si nechce zavřít vrátka pro povolební vyjednávání, ačkoli ho ODS vylučuje).

ODS soupeří s Piráty o pozici nejsilnější opoziční strany. Za tu si sice nic nekoupíte, ale její symbolická role může být v předvolební kampani užitečná. V posledních volebních modelech ale tenhle souboj občanští demokraté prohrávají. A podle analytika Ranochy i jim část voličů odlákali právě Piráti.

Odtud zřejmě pramení potřeba neumělých stranických koláží, kde ODS zpodobněná jako ozbrojené složky zachraňuje majetek Čechů před pirátským útokem. A nervozitu umocňuje i fakt, že zatímco Starostové, spojenci Pirátů, v průzkumech také rostou, spojenci ODS – lidovci i TOP 09 – stagnují.

Kampaň „všichni proti Babišovi“, na kterou si tak rád stěžuje premiér, tak dost možná bude brzy spíš „všichni proti Pirátům“.

Reklama

Doporučované