Hlavní obsah

Komentář: Dnešní covidové chyby odskáče příští vláda

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vrátí se k očkovacím místům fronty? Vláda spoléhá na to, že ano.

Reklama

Odcházející kabinet vsadil v boji proti covidu na jednu kartu. Jestli to nevyjde, budou biti jeho nástupci.

Článek

Komentář si také můžete pustit v audioverzi.

Vláda se rozhodla zásadně přitvrdit vůči neočkovaným lidem. A protože už je po volbách a stávající kabinet jde zvolna od válu, zjevně nebyl důvod brát si servítky. K povolební neomalenosti ovšem vláda jako obvykle přidala i kus tradiční neobratnosti okořeněné špetkou chaosu. Výsledek bude dvojí – neočkovaní se ocitnou hned ve dvojitých kleštích a vládě se výrazně zhorší přehled o vývoji epidemie.

Důležitým krokem je (papírové) zpřísnění kontrol covidových, nebo chcete-li O-T-N certifikátů zejména v restauracích. S tím souvisí také zkrácení platnosti antigenních i PCR testů. A souběžně přišlo oznámení, že preventivní testy se od listopadu nebudou proplácet z veřejného zdravotního pojištění.

Pro neočkovaného Čecha dbalého vládních nařízení (a existuje nemálo takových) to znamená buď znatelný nárůst životních nákladů na jednodenní antigenní testy, anebo omezení společenských aktivit.

Nedá se vyloučit, že tento nátlak na část neočkovaných zabere. Jisté dílčí indicie už by tu dokonce byly. Například Fakultní nemocnice U Svaté Anny v Brně hlásí skokový nárůst počtu zájemců o očkování a obnovuje rezervační systém. Nakolik jde ale o vyděšené neočkované a nakolik je nárůst zájmu dán větší dostupností třetích dávek, zatím nevíme. To ukážou čísla až za několik dnů.

Jisté nicméně je, že velkou spoustu lidí nová opatření velmi namíchnou a od části společnosti se dá očekávat mohutnější odpor proti covidové politice než dosud. Je ale pravda, že v některých zemích na západ od nás dokázalo „vydírání“ neočkovaných přidat na vakcinačních ukazatelích pár důležitých procent.

Český problém spočívá v tom, že odcházející vláda vsadila na tuhle kartu úplně všechno. Vůbec už se nemluví o omezování kontaktů. O účinnosti zpřísnění pravidel pro ochranu dýchacích cest asi nejvíce vypovídá hradní video z oddělení intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Celkový zájem o testování kvůli placení „na dřevo“ nepochybně znatelně poklesne, a to nejen u těch, kteří se pod tlakem nechají naočkovat. Snížení počtu testů pro vládu znamená méně dat potřebných pro rozhodování o postupu v boji s nákazou.

Nižší počet testů mezi dětmi od 6 do 12 let, které jsou nově od testování osvobozeny, i mezi neočkovanými dospělými, kteří se na testování prostě vykašlou, nejspíš povede na začátku listopadu k mírnému poklesu počtu denně zachycených případů. Jenže fakticky případů méně nebude. Jen predikce dopadu do nemocnic budou méně přesné a zdravotníci budou mít méně času se na nápor covidových pacientů připravit.

Pokud se rychle nedostaví znatelný nárůst proočkovanosti a současně se projeví zmíněná negativa zhoršené kvality testovacího systému, může Česko zase jednou zabřednout do ošklivé covidové vlny mnohem hlouběji, než kdyby vláda postupovala s větší rozvahou.

Pokud jsou testy povinné, má stát tuto povinnost důsledně vymáhat, ale současně na ni také pustit chlup z eráru (a raději z rozpočtu než ze zdravotního pojištění). Tím by si zajistil jak přehled o pohybu viru, tak i relativní bezpečnost na rizikových místech. Odcházející vláda bohužel nezajistí ani důsledné vymáhání pravidel, ani proplácení testů. A bude zase jednou doufat, že to nějak dopadne. A když to jako obvykle dopadne špatně, padne vina nejspíš až na vládu novou, tvořenou dnešní opozicí.

Ta si o to ostatně svou naivitou a nedostatkem jakýchkoli alternativních covidových plánů vysloveně říká.

Reklama

Doporučované