Hlavní obsah

Komentář: Jak se Starostové chopili cikánské otázky

Foto: ČTK

Jaroslav Zeman, nová posila Starostů, se domnívá, že „na severu je cikánů hodně a situace se nezlepšuje.“

Reklama

Starostové, stoupající hvězda celostátní liberální politiky, získali do svých řad na Liberecku novou posilu. Součástí jejich agendy se teď zřejmě stane „řešení cikánské otázky“.

Článek

Starostové pro Liberecký kraj se v tiskové zprávě rozeslané lokálním médiím pochlubili, že se jejich řady rozrostly o Jaroslava Zemana, senátora svého času zvoleného za ODS. Majitele továrny na dřevěné hračky Detoa, za socialismu známé většině lidí jako ToFa. Dnes je fabrika živa kromě jiného z licence na výrobu dřevěných krtečků a spřízněných zvířátek z Milerových večerníčků. Leží v Albrechticích v Jizerských horách, kde je Zeman starostou, nedaleko Tanvaldu, Smržovky a Desné. V místě, kde, a tady si nebudeme nic nalhávat, soužití majority s Romy rozhodně není ideální.

Jeden by proto čekal, že se tady Starostové, kterým s preferencemi stoupá i touha působit důstojně a státotvorně, pokusí otupit ostří, nastolit atmosféru porozumění, že rozjedou programy, které pomohou problematickou část Romů začlenit do společnosti. Ale ne. Lepší je zjevně situaci ještě vyhrotit.

Jinak si angažmá Jaroslava Zemana vyložit nelze. Zeman se svou nechutí k minoritám nijak netají. Jablonecko před senátními volbami oblepil billboardy s hesly „Kdo nepracuje, ať nejí“, na nichž je zachycen, kterak hrablem odhazuje sníh, tedy maká. Jde o upravený citát z bible. Jaroslav Zeman, který svým zaměstnancům s oblibou vyplácí minimální mzdu, ale jistě nechtěl evangelizovat sever Čech. Spíše, jak se tehdy vyjádřil ředitel liberecké pobočky Člověka v tísni Lukáš Průcha, „bohužel existují lidé, kteří na tato hesla slyší, a politici vědí, že si tím mohou zajistit jejich hlasy ve volbách“.

V rozhovoru pro Parlamentní listy Zeman prohlásil, že „budou volby a občané by se měli ptát svých volených zástupců či kandidátů, co budou dělat s cikánskou otázkou.“

Ano, s cikánskou otázkou. Pokud si to Parlamentní listy nevymyslely (spíš asi ne, když ten text vesele a bez opravy zapáchá na internetu už sedm roků), pak je s podivem, že si osmdesát let po druhé světové válce a nacistické snaze o konečné řešení židovské otázky kdokoliv při hlásání podobných hesel nepřipadá jako idiot.

„Na severu je cikánů hodně a situace se nezlepšuje,“ podotkl ještě Jaroslav Zeman v Parlamentních listech.

Co by si asi tak představoval oním „zlepšením“? Jak by řešil, jak on říká, cikánskou otázku? A ještě jinak. Budou mít od nynějška Starostové, stoupající hvězda celostátní politiky, „řešení cikánské otázky“ ve svých prioritách? Odpovědi neznáme. Zato můžeme myslím úspěšně spekulovat, co Starosty k angažmá Jaroslava Zemana vedlo. Jednak je volný. V roce 2019 kvůli vnitrostranickým sporům týkajícím se právě i „cikánské otázky“ pozastavil své členství v ODS. Následně vyslovil podporu hnutí Trikolóra a jeho přístupu k migraci, ale v barvách stáje Václava Klause mladšího nezakotvil. A především je už čtyři období starostou Albrechtic. A hnutí Starostů se v tomhle zapomenutém údolí reprezentant hodí.

Když se Milerův animovaný krtek, s nímž do jisté míry stojí a padá byznys novopečené posily Starostů, před více než čtyřmi lety v česko-čínském seriálu vydal na pouť za pandou, napsala filmová kritička Mirka Spáčilová v MF Dnes o „novém“ krtkovi, že „i z jediné epizody čiší, že krtek prodal svůj charakter.“ Není sám.

Reklama

Doporučované