Hlavní obsah

Glosa: Angažuje ministr Blatný doktora Mázla, nebo Marka Vašuta?

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Nastal správný čas povolat do služeb vlády ty nejlepší behaviorální ekonomy a sociální psychology.

Reklama

Článek

Očkovací kampaň, jakou svět neviděl.

Sice ještě očkování proti covidu-19 nemáme, ale už teď budí kontroverze. Dokonce se stalo předmětem nejrůznějších konspiračních teorií, třeba takové, že nám chce Bill Gates přes vakcínu zničit psychiku natolik, až se sami budeme chtít zabít. Což je blbost už jen proto, že Gates takovou zbraň už dávno vynalezl a použil – jmenovala se Windows Vista.

Jedna z vášnivých debat se vedla o tom, zda má vláda nařídit očkování povinně. Nakonec se zdá, že bude sice plošné a zdarma, nicméně dobrovolné. Pamatujme ale, že to s touto vládou může dopadnout tak, že své rozhodnutí ještě sedmkrát změní, takže nakonec bude možná vakcína povinná, placená a dostupná jedině v Jablunkově.

Ale připusťme na chvíli, že ukázaná (opatření) platí a platit budou.

Ministr Blatný prohlásil, že chce dobrovolně proočkovat 70 % populace. Zároveň ale asi 45 % Čechů vakcínu odmítá. Možná si všímáte tohoto drobounkého nesouladu.

Řešení nastalého problému je samozřejmě víc. Blatný si třeba může půjčit a dočasně po dobu očkování v Česku usadit několik milionů Ukrajinců, kteří s očkováním souhlasí, takže to matematicky bude vycházet. Protože se bojím, že to někomu na ministerstvu přijde jako dobrý nápad, tak radši dodávám: to je vtip, prosím, nedělejte to.

Další možnost je prodávat dávku vakcíny za tisíc korun, ale se slevovým kuponem STOPCOVID by ho lidé měli jen za stovku. Devadesátiprocentní sleva?! Mámo, oblíkni děti a startuj auto, to musíme mít!

Ministerstvo zvolilo raději kampaň, kterou chce lidi k očkování motivovat. Pomiňme, že je to pozdě a že informační prostor se v době, kdy kampaň mohla opatrně začít, začal plnit zmíněnými konspiračními teoriemi. Nad tím je pozdě naříkat.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Mě zajímá spíš to, jak ona kampaň bude vypadat. Angažuje ministr Blatný doktora Čestmíra Mázla, aby jezdil do regionů a přesvědčoval lidi? Nebo udělá televizní spot s Markem Vašutem? To by sice asi oboje stálo hodně, ale slyšel jsem, že se Kláře Dostálové na ministerstvu válejí na reklamu nějaké přebytečné miliardy.

Možná by ale stačily menší věci. Pamatujete na můj příklad se slevou? Tomu se říká v behaviorální ekonomii efekt kotvení. Jistě, je to bizarní příklad, ale opravdu jste si jisti, že by to na některé lidi nezafungovalo? A těch efektů, které nám věda nabízí, existuje víc.

Třeba takový default efekt. V některých zemích jste defaultně v registrech dárců orgánů, nehlásíte se sami, prostě tam jste. Povinné to není, můžete se samozřejmě kdykoliv vymazat, ale to vyžaduje námahu aspoň napsat e-mail. A to většina lidí neudělá. Existuje možnost užít podobný princip pro naši situaci? Já věřím, že ano.

A pokud ne zrovna tento, jiné určitě. Pokud někdy nastal správný čas povolat do služeb vlády ty nejlepší behaviorální ekonomy a sociální psychology, je to právě teď.

Reklama

Související témata:

Doporučované