Hlavní obsah

Komentář: Dáme lidem peníze a otevřeme herny. Prachy se musí točit

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Shutterstock.com

Necháme lidem peníze, oni vědí lépe, jak s nimi naložit.

Reklama

Po pumpování peněz do ekonomiky následuje pumpování peněz do automatů. Polepší si jako obvykle všichni.

Článek

Volně podle citátu pana Wericha: „Když už peníze jednou jsou, tak mají koukat, aby byly.“ Na radnici města Chomutova si to vyložili bystře. A schválili návrat výherních automatů, respektive kasin. Počtem 19 hlasů ANO, Nového Severu a KSČM.

Chomutovský komunální rozpočet tak jako stovky dalších po celé zemi zchudl a odvody z hazardu by ho měly vyztužit až 30 miliony korun ročně. Pokud hráči prohrají alespoň 130 milionů, což je údajně relevantní odhad.

Ty peníze, to upřesněme hned, ještě tak úplně nejsou, ale určitě brzy budou. Na to si můžete vsadit.

Nebo snad Andrej „ukázaná platí“ Babiš každý den netweetuje, že si po daňové zabijačce „polepší všichni stejně“?

Nezvoní nám snad v uších z pořekadel jako „necháme peníze lidem“, „podpoříme spotřebu domácností“, a hlavně „pumpujeme peníze do ekonomiky“? No tak vidíte. I Karel Havlíček to říká: „Potřebujeme, aby lidé utráceli.“

A Petr Fiala tmelí ideový grunt: „Peníze mají mít lidé a přerozdělování má být menší. Každý uvidí, že má víc v peněžence, a lépe si poradí s problémy. Proč by mu to měl vzít stát a pak by se to někde ztratilo?“

Tyhle všechny superhrubé hraběcí poučky si přečetli v Chomutově. Pak si ověřili, že městská pokladna je za války s covidem prázdná a kvůli tomu, že vláda a ODS chtějí „nechat peníze lidem“, může být ještě lépe. A zkombinovali si jedna a jedna:

Lidé peníze mají, radnice peníze nemá. Když se po lidech chce, aby utráceli, tak by z toho radnici snad mělo také něco kápnout, kde je pak nějaká spravedlnost? Proč oni mají být napumpovaní a my vypumpovaní? Suverénní jedinče s peněženkou předurčenou k tomu, aby si poradila s problémy: Zde je tvoje herna, tady sázej!

V novinách psali něco o tom, že přibývá depresí – tak proč nenabídnout lidem zónu, kde konečně mohou přijít na čerstvé myšlenky?

Peníze nikam nezmizí, zůstanou v ekonomice (předposlední poučka v tomto textu, slibujeme). Nebo se snad odvažujete tvrdit, že exekuce do ekonomiky nepatří?

Lidé sami nejlépe vědí, jak naložit se svými penězi. Ale občas je jim potřeba trochu napovědět. Se zrušením superhrubé mzdy není možné nezodpovědně hazardovat.

Reklama

Doporučované