Hlavní obsah

Komentář: Putin má proč se bát. Šaman ze Sibiře mu mohl pěkně zatopit

Jiří Just
Novinář, dlouhodobě žije v Rusku
Foto: Youtube.com

Šaman Alexandr Gabyšev. V průzkumech volebních preferencí nefiguruje. Zatím.

Reklama

Na Vladimira Putina platí jen kouzla a čáry. Jakutský šaman měl papírově větší šanci změnit Rusko než opoziční lídr Alexej Navalnyj.

Článek

Putin je démon. Musí z Kremlu pryč. To si řekl Alexandr Gabyšev, šaman z Jakutska na nejzazším severu Ruska, a pěšky se vydal do Moskvy. Ruským venkovem táhl vozík s jurtou, kamínky, potravinami a kletbami. Jednapadesátiletý Gabyšev, dělník s diplomem historika, si vzal do hlavy, že vyžene současného ruského prezidenta z úřadu a nastolí demokracii a vládu lidu.

„Demokracie musí být beze strachu,“ hlásá jakutský „Gándhí“. „Odstranění Putina od moci bude pro mě vítězstvím. Nejdůležitější je porazit démona a pak si lidé sami poradí,“ řekl v rozhovoru pro Radio Svoboda.

Tažení na Kreml zahájil šaman ve čtyřicetistupňovém mrazu. Do poloviny září, než ho na břehu jezera Bajkal zatkla policie, ušel bezmála tři tisíce kilometrů. Do Moskvy, kam plánoval dorazit v srpnu 2021, mu zbývala skoro dvakrát tak dlouhá cesta.

To už teď neplatí. Gabyšev byl obviněn z „nabádání k násilí vůči prezidentovi Ruské federace“ a deportován zpátky do Jakutska.

Šamanova anabáze vypadá jako cosi kuriózního. Když nemůže Putina svrhnout opoziční předák Alexej Navalnyj s desítkami tisíc svých stoupenců, tak jakou šanci má šaman z místa, kde si polární lišky dávají dobrou noc? Zatančí na Rudém náměstí a Putin to pak definitivně zabalí?

Jenže, co kdyby. Když se to vezme kolem a kolem, šaman má kupodivu větší šance postavit Rusy proti Kremlu než populární opoziční politik.

Prostí Rusové se pod tíhou Putinova režimu dusí. V regionech mnohem víc než v Moskvě nebo Petrohradu. Ekonomické, sociální a ekologické problémy pociťují ostřeji než moskevská střední třída. Stát bohatne, oligarchové se navzdory sankcím koupou v penězích, ale prostí Rusové tisíce kilometrů od Moskvy často doslova živoří.

Foto: Jiří Just

Náves obce Kuraj v pohoří Altaj.

Shodou okolností jsem minulý týden byl na Altaji, ležícím v srdci Sibiře. Projížděl jsem autem zapomenutými vesničkami, které žijí na okraji civilizace i ruského blahobytu. Obchod je tam luxusem, asfaltka zmizela s rozpadem SSSR, kadibudky u polorozpadlých domů pamatují ještě Stalina.

Prostý šaman s kárkou a jurtou má k Rusům z venkova blíž než Navalnyj. Je pro ně autentičtější. Rusům hluboko v regionech jsou ukradená lidská práva moskevských liberálů. Nezajímají je netransparentní volby. Chtějí sociální spravedlnost. Nejlépe tu sovětskou.

A je tu ještě jedna věc, která šamanovi hraje do karet. Rusové, byť se převážně hlásí k pravoslaví, jsou ve své podstatě extrémně pověrčiví. Inzeráty různých samozvaných profesionálních mágů, jasnovidných bábušek a vládkyň světa kouzel zdobí inzertní stránky ruských deníků. Jasnovidci mají v televizi svůj populární pořad. Čarodějnictví je v Rusku seriózní byznys.

Inzeráty mágů a jasnovidců v prokremelském deníku Večerňaja Moskva.

Alexandr Gabyšev do ruské lidové pověrčivosti organicky zapadá. Hlásá, že je zadobře s nadpozemskými silami. Tím se Navalnyj nebo jakýkoliv jiný vůdce protikremelské opozice pochlubit nemůže.

Potulný šaman nebyl pro Kreml zatím nebezpečný. Jeho zatčením a perzekucí tulákových stoupenců si ruský režim chtěl pojistit, že se z Gabyševa v příštích měsících nestal novodobý Jemeljan Pugačov, vůdce lidového povstání proti carské moci. Rusové mají pro lidové hrdiny bojující s nespravedlivou věrchuškou slabost. Stačí šikovně zapálit doutnák a na některých místech venkova explodují protivládní nepokoje.

A proto pozor na šamana. Co kdyby se po Rusku opravdu rozneslo, že Putin je démon? To by pán Kremlu nemusel ustát.

Reklama

Související témata:

Doporučované