Hlavní obsah

Komentář: Rusko zažívá covidové tsunami. A Rusům je to fuk

Jiří Just
Novinář, dlouhodobě žije v Rusku
Foto: Profimedia.cz

Vítejte v Moskvě! Dezinfekce na moskevském Leningradském nádraží, snímek z 19. října 2021.

Reklama

S aktivní částí společnosti umí režim komunikovat jen pendrekem. Proticovidovou strategii Kreml nemá.

Článek

Velkou říjnovou revoluci Rusové oslaví v lockdownu. Vladimir Putin je nezamyká na protest proti tomu, že Evropský parlament udělil Alexeji Navalnému Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Ne. Sputniku V navzdory Rusko zažívá covidové tsunami. Situace s nákazou je v zemi horší než před rokem.

A není divu. Nedávno jsem hovořil s nejmenovaným ruským politikem. Chlubil se mi, že jeho známí, kteří žijí v nejmenovaném středoevropském státě, pravidelně přijíždí do Ruska, aby si užili svobody. Prý v jejich nové zemi vládne covidové šílenství. A v Rusku se dá svobodně dýchat, chodit do barů a užívat si, jako kdyby koronavirus neexistoval.

Přesně v takovém módu Rusko žije. Covid kosí zemi. Posledních několik dní se podle vládní statistiky každodenní počet obětí přehoupl přes tisícovku. A nakažených je přes třicet tisíc lidí denně. Ale Rusové se na svém covidovém Titaniku baví jako o život.

Ačkoliv oficiální čísla ukazují, že situace je nejhorší v Moskvě – přírůstek nakažených se poslední týden pohybuje okolo 6 tisíc případů denně –, radnice boj s nákazou předstírá. V metru zní hlášení, že cestující musí mít nasazené roušky. Rusové na to ale kašlou. Policisté dohlížející na nošení ochrany zpravidla odchytávají přistěhovalce ze Střední Asie, které lačně pokutují.

V polovině tohoto týdne ruská hygienická služba Rospotrebnadzor nechala v Moskvě dočasně zavřít 14 stravovacích zařízení, protože číšníci měli špatně nasazené roušky, na podlaze chybělo vyznačení bezpečné vzdálenosti společenského odstupu, anebo majitel nedoložil potvrzení o povinném očkování zaměstnanců. V měřítku Moskvy je to jen kapka v moři.

PCR testy pro tuzemské užití v Rusku příliš nejedou. Nejsou potřeba pro návštěvu restaurace nebo kina. To je ta domnělá svoboda. Letos poprvé jsem si dělal test z pracovních důvodů v srpnu. Chtělo ho po mě ruské ministerstvo obrany, se kterým jsem jel na vojenské cvičení Zapad 2021 s Putinovou účastí. Potvrzení o očkování se nepřijímalo. Povinně musel být test.

Třetina ruských regionů hlásí 90procentní obsazenost lůžek vyhrazených pro pacienty s koronavirem. Po celé zemi průměrná obsazenost covidových lůžek přesahuje 86 procent. Armáda plánuje distribuci kyslíku do zdravotních zařízení a stavbu nových dočasných nemocnic.

A pak je tu ruská vakcína. Ta nejúčinnější na světě proti jakékoliv mutaci koronaviru. Alespoň podle ruských úřadů. Možná, že to tak je. Nicméně proočkovanost populace dosahuje pouhých 33 procent. Letos na jaře Vladimir Putin požadoval, aby kolektivní imunita Rusů byla na podzim 80 procent. Tak to taky nevyšlo.

Pod tíhou dramaticky rostoucích počtů nakažených a rekordních údajů o úmrtích na covid ruský prezident vyhlásil pracovní volno od 30. října do 7. listopadu. Školáci a studenti mají ve stejném období nařízeny prázdniny.

Rusko navíc uzamknou lokální lockdowny. Každý region si zavede individuální proticovidová omezení. To, aby Putin vypadal jako moudrý vládce, který svým poddaným dává placené volno. Nespokojenost si lidé mohou vylévat na regionální věrchušce.

Například v Moskvě, ale i v Moskevské oblasti, budou dočasně uzavřeny restaurace, fitness centra a většina obchodů. Restaurace mohou fungovat jen přes výdejní okénka. Lidem nad 60 let přestane fungovat „lítačka“ na hromadnou dopravu zdarma. V metropoli by měly být zavřeny všechny firmy, kromě těch, které se starají o fungování městské infrastruktury.

V Kaliningradu nebo Čečensku jdou ještě dál. Do restaurací tam zákazníci mohou jen s QR kódem potvrzujícím očkování.

Je zřejmé, že týdenní „volno“ bude jen na papíře. Několik mých známých mi nezávisle na sobě potvrdilo, že jejich zaměstnavatel bude výnos pána Kremlu ignorovat a žádná dovolená je nečeká. Budou pracovat na home officu.

A tak se to má v Rusku se vším. Covid je v Rusku zdravotní a stejnou měrou i společenský problém. Nízká proočkovanost a ignorování základní prevence šíření nákazy má svou podstatu v erozi ruské společnosti.

Rusové si žijí ve svých mikrosvětech, necítí společenskou tíhu covidu. Mají pocit, že na rozdíl od rostoucí inflace pro ně není koronavirus zásadním ohrožením. Podle zářijového průzkumu sociologické agentury Levada se obává onemocnění covidem pouze 43 procent respondentů. Loni v říjnu mělo strach 64 procent Rusů.

Represemi, propagandou a povrchním paternalismem umrtvená ruská společnost nevyvíjí na Kreml tlak, aby dramatickou situaci s nákazou řešil. A ruské moci to vyhovuje.

Režim umí komunikovat s aktivní částí společnosti jen pendrekem. Vládní moc se mnohem víc stará o potírání antisystémové opozice, ostře reaguje na kritiku sovětského režimu a nebo urážku majestátu. Proticovidovou strategii Kreml nemá.

Lockdown před výročím Velké říjnové revoluce bude jen slepým výstřelem z dávno znehybněné Aurory. Rusko kráčí vstříc novým covidovým rekordům.

Reklama

Doporučované