Hlavní obsah

Komentář: Sportka na odstřel. To by se za Aleše Hušáka nestalo

Zdeněk John
zástupce ředitele
Foto: ČTK, ČTK

Sportka ještě v lepších časech. Slosování s moderátorem Oldřichem Burdou, snímek z roku 2000.

Reklama

Skoro to vypadá jako pomsta za to, že Karel Komárek v posledním vydání žebříčku českých miliardářů přeskočil Andreje Babiše.

Článek

Třetí nejbohatší Čech Karel Komárek, kterému patří loterijní společnost Sazka, je jedinou obětí vládního daňového balíčku, pokud jde o paragrafy popisující hazardní průmysl. Všichni ostatní – včetně výherních automatů – zvyšování daní unikli.

Museli byste pátrat hodně dlouho, abyste v posledních deseti dvaceti letech našli příklad, kdy nějaké konkrétní firmě stát ze dne na den zvýšil daně tak brutálně, jako se to během čtvrtečního podvečera ve Sněmovně stalo Sazce. Místo dosavadních 23 procent bude posílat ministryni financí Aleně Schillerové do státní kasy 35 procent z peněz, které vydělá.

Skok o dvanáct procentních bodů je bezprecedentní zásek a to musíte uznat, ať už Sportku sázíte, nebo je vám lhostejná, anebo ji považujete za pravidelné vyhazování peněz oknem.

Sazka už několik let není spolehlivým penězovodem, na který byl přisátý český sport. Stavba pražské arény ji v době, kdy na pomezí Libně a Vysočan pevnou rukou vládl Aleš Hušák, stáhla finančně ke dnu. Pak se v peripetiích insolvenčního procesu postupně ztratila sportovcům z dohledu. Dnes je ze Sazky úplně normální firma, která přišla o ochranu plynoucí z toho, že větší část zisku odtékala na bohulibé účely (tím je míněn sport, nikoliv vůz Bentley někdejšího vládce společnosti).

Komárkovi lidé teď musí propočítat, kudy z maléru ven. Pokud se ziskovost vašeho byznysu pohybuje nejvýše mezi 28 a 30 procenty a stát vám ho zdaní pětatřicetiprocentní sazbou, víte, že něco je špatně.

Moc dobrých řešení se teď loterijnímu gigantu nenabízí: zdražit Sportku (pravděpodobné), přijít s prosíkem na ministerstvo financí, aby svolilo s úpravou herního plánu a Sazka mohla na výhry dávat méně (příliš složité a riskantní), nebo dramaticky seškrtat investiční a rozvojové plány (a tím odepsat firmu do budoucna).

Všechny tyto cesty vedou zhruba stejným směrem: do pekla.

Co se stalo ve čtvrtek ve Sněmovně, skutečně působí jako trest. Hušákovi následovníci někde udělali chybu. Sázkařská lobby ve Sněmovně, když ji úkoloval a platil Aleš Hušák, patřila k neporazitelným. Táhla za jeden provaz. Teď ale ti nejlepší pracovali výhradně pro sázkové kanceláře a pro provozovatele výherních automatů. Navenek sebevědomá a dominantní Sazka zůstala mimo hru. Ostrouhala.

Z pohledu vlády, která zabalila zvyšování daní do líbivého obalu (ochráníme Čechy před hazardem, za který utrácejí čím dál víc), to celé skončilo podivně. Vsadit si Sportku je od včerejška – viděno očima tvůrců českých daní – stejně nebezpečné jako sednout si k výhernímu automatu.

Mimochodem: i Účtenkovka, s níž má Alena Schillerová prokazatelné potíže, je také loterie. Tak pozor, abyste se na ní nestali závislými.

Reklama

Související témata:

Doporučované