Hlavní obsah

Komentář: Vláda propouští šéfa NÚKIB, do kterého tepe Zeman. Rudá kontrolka bliká

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: ČTK/Šálek Václav, ČTK

Dušan Navrátil, ředitel NBÚ v letech 2006 až 2017 a NÚKIB v letech 2017 až 2019.

Reklama

Choulostivá záležitost. Ale zatím nezbývá než se spolehnout, že vláda dobře ví, co dělá, a půjde o změnu k lepšímu.

Článek

Vláda v pondělí odvolala ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila. Zvlášť v situaci České republiky je to významná zpráva.

Přichází v době, kdy jsou počítačové útoky denním chlebem už i tajných služeb. Za hlavní zahraniční zdroje kybernetické hrozby výroční zprávy označují Rusko a Čínu.

Viz také dvě zprávy z letošního podzimu:

První: Šéf BIS Michal Koudelka oznámil rozbití sítě, kterou se pokoušela vytvořit ruská FSB. Skupina údajně fungovala pod krytím dvou soukromých firem v Praze. Ty měly prodávat hardware a software, ale současně prováděly hackerské útoky (ruské velvyslanectví zprávu popřelo).

Druhá: Výrobce antivirových programů Avast se stal terčem sofistikované kybernetické špionáže. Útok, který se podařilo odvrátit, podle BIS pocházel pravděpodobně z Číny a jeho cílem bylo ovládnout počítače mnoha milionů uživatelů v celém světě.

Počítačová infrastruktura je mimo to operačním prostorem zločinu bez ohledu na vlaječku pachatelů. Kdo stojí za digitálním blackoutem v benešovské nemocnici, není zatím známo (a kdo ví, jestli bude).

Měnit za takových okolností šéfa kybernetického „hlídacího psa“ je značně choulostivá záležitost.

A to dokonce, i kdyby notoricky pročínský prezident republiky v televizi neobvinil NÚKIB z vydávání poplašné zprávy. Ano, jde o rok staré varování před firmou Huawei a jejími zájmy na českém trhu.

Když prezident, nominálně stále s čínským honorárním poradcem na Hradě, tepe do šéfa kybernetického úřadu, kterého vzápětí vláda propouští, rozblikává se varovná kontrolka. Oč tu jde?

Andrej Babiš sdělil: „Vláda jednomyslně přistoupila k odvolání Ing. Navrátila z důvodu, že funkci ředitele NÚKIB nevykonával v požadované kvalitě a s potřebnou odborností a projevovaly se jeho nedostatečné manažerské a komunikační schopnosti.“

Bohužel, na obšírnější oficiální zdůvodnění to moc nevypadá, protože NÚKIB má v popisu práce tajné záležitosti. Do značné míry nezbývá než se spolehnout, že vláda dobře ví, co dělá, a půjde o změnu k lepšímu.

Dušan Navrátil (v 90. letech poslanec za ODA) asi udělal i chyby, ale rozhodně není nováčkem. Kdybychom se pokoušeli číst mezi Babišovými řádky, pak je trochu zvláštní, když se Navrátilova „nedostatečná odbornost a manažerské schopnosti“ projevily až za dva roky v čele NÚKIB a hlavně zřejmě zůstaly nepovšimnuty během deseti let jeho šéfování Národnímu bezpečnostnímu úřadu.

Důvěra v instituce a jejich představitele – nebo především důvěra zahraničí, spojená s výměnou informací – je v oboru „tajných“ klíčovou komoditou. Proto je správné, že Andrej Babiš zároveň oznámil, že Navrátilův nástupce vzejde z výběrového řízení, přičemž v komisi zasednou i ředitelé českých tajných služeb. Včetně permanentně na generála nepovyšovaného Michala Koudelky.

Vláda by se měla postarat ještě o jednu věc: pomoci najít nebo rovnou, řekněme, dohodit Navrátilovi příští důstojné místo ve službách státu. S jeho zkušenostmi, informacemi a nákladem know-how by neměl jen tak odejít „soukromničit“. Nedej bože jako bývalý ředitel BIS Karel Vulterin, který před dvaceti lety nalezl práci jako ředitel kasina.

Reklama

Doporučované