Hlavní obsah

Komentář: Nemocnici zkolabovaly počítače, čekali jsme to. Ale o 20 let dřív

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Plně digitalizovaná lékařka 21. století, ilustrační foto.

Reklama

Jedna ochromená nemocnice na kraji okresního města, to se ještě dá zvládnout. Ale co kdyby takový vir paralyzoval pět nebo deset větších nemocnic najednou?

Článek

Je tomu přesně dvacet let. Psal se prosinec 1999 a tisk – ano, už i internet – přetékal více nebo méně katastrofickými předpověďmi. Počítače celého světa měly začít kolabovat kvůli tomu, že se letopočet 99 o půlnoci na Nový rok zlomí na 00 a jejich neprozíravě naprogramované systémy to neskousnou.

Problém Y2K, spekulovalo a varovalo se, způsobí celý seriál nepředvídatelných a těžko zvladatelných událostí. Od výpadků v energetice včetně veřejného osvětlení přes palubní software letadel nebo modernějších automobilů po elektroniku v rukou soukromých uživatelů. A také, a to se zmiňovalo významně, přestanou fungovat počítače a přístroje v nemocnicích.

Před dvaceti lety – po masivních kontrolách a opravách všeho možného digitálního, což stálo spoustu peněz – se nakonec nepřihodilo víceméně nic. Svolané operativní štáby (o silvestrovské půlnoci jsem jako jeden z novinářů naklusal do centrály energetické firmy Eltodo) se zase v klidu rozešly. Rok 2000 byl tu.

V nemocnici v Benešově u Prahy skutečně počítače fungovat přestaly – ale až druhý týden v prosinci 2019. Nemůže za to chyba systému, ale kryptovirus. Nelze spustit žádný přístroj včetně počítačové sítě, plánované operace byly zrušeny. Lékaři mohou pacientům maximálně zašít tržnou ránu nebo říct „udělejte ááá“. Zapojení vyspělejší techniky je vyloučeno.

Že taková situace před Vánoci „hrozí“, a zrovna v Benešově, se samozřejmě předem nepsalo, jak by také mohlo. Nešlo o technickou závadu, ale kriminální čin: policie ho kvalifikuje jako neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací (§ 230).

Případ je ojedinělý jen napáchanou škodou. Kyberútoky na zdravotnický software jsou jinak podle nemocnic i antivirových firem poměrně běžnou záležitostí. Jen se je v naprosté většině daří odvracet.

Jedna ochromená nemocnice na kraji okresního města, to se ještě dá zvládnout. Ale co kdyby takový vir paralyzoval pět nebo deset větších nemocnic najednou?

Že zranitelnost moderní společnosti, která stojí a padá s počítačovou infrastrukturou, demonstruje zrovna nemocnice, je výmluvné. Volat na PC kliniku, až když virus–zabiják udeří, je pozdě. Musí se pečovat o počítačovou imunitu. Víc než doteď.

Že se Y2K tehdy nenaplnil, ještě neznamená, že sloveso „hrozí“ je zkompromitované. Jen nezažívá konjunkturu a není tak katastroficky sexy jako před dvaceti lety.

Reklama

Související témata:

Doporučované