Hlavní obsah

Komentář: Zeman chce mít z Fialy Sobotku. Hledá hůl

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Twitter - Jiří Ovčáček

Oficiální snímek ze setkání Miloše Zemana s Petrem Fialou. Televizní rozhovor, ve kterém prezident mluvil o „vetování“, vznikl ještě před tím, než s Fialou jednal.

Reklama

Prezident republiky: „Poradím Petrovi, aby tento resort buď obsadil sám, anebo tím pověřil některého z členů vlády.“

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Interview televize Nova s prezidentem Milošem Zemanem v Ústřední vojenské nemocnici, kde pobývá kvůli oficiálně neznámé diagnóze, scházela jedna důležitá rekvizita. Totiž „hůl na premiéra“.

Tím by byl výsledný obrázek úplný. Takhle si musíme vystačit s tím, co Zeman o pravděpodobném premiérovi Petru Fialovi a jeho pravděpodobné vládě říkal. Ano, jakoby tomu chyběla ještě ta hůl, kterou mával na Bohuslava Sobotku před čtyřmi lety na Hradě.

Zeman si Fialu zkouší namodelovat jako druhého Sobotku. Po zotavení pookřálý prezident ve středu pravil, že jednoho ministra „vetuje“, k čemuž bude mít důvody, „přes které nejede vlak“. „Ale abych nebrzdil ustavení vlády jako celku, protože když vetujete byť jediného ministra, vetujete tím celou vládu. Poradím Petrovi, aby tento resort buď obsadil sám, anebo tím pověřil některého z členů vlády.“

Sloveso „vetovat“ je v tomto případě absurdní a nelze ho používat jinak než v uvozovkách, pokud nepopíráme existenci Ústavy České republiky. Takovou pravomoc hlava státu nemá. O ježdění vlaků nemluvě.

Tak přímočarý vzkaz, podle čích not se tu má hrát, snad nedostal na začátku svého premiérství – když předtím ustál lánský puč – ani Sobotka. A to Fiala ještě ani nebyl jmenován. Miloš Zeman se pokouší oprášit svou oblíbenou hru na politickou dominanci a politickou submisivitu, díky které úspěšně ovládal předchozí premiéry (hradní vláda Jiřího Rusnoka byl speciální případ).

Potažmo jde o dominanci v celém politickém prostoru, kde si Zeman za uplynulých osm let vyboxoval vliv, který značně přesahuje reálné postavení prezidenta v českém ústavním systému. Snaží se být ne mentorem premiérů, ale rovnou alternativním premiérem, jakýmsi nadpremiérem.

Zemanovu roli si politici, uhranutí jako pohledem kobry, zvykli přeceňovat. Dramaturgii „prezident-obávaný soupeř“ nemuseli akceptovat a nemusí ani Petr Fiala. Jen to bude chtít pevné nervy, dobrý žaludek a dostatek kuráže ke změně „zaběhnutých pořádků“.

Pokud má být předmětem „veta“ Pirát navržený na ministra zahraničí Jan Lipavský, vybral si Zeman pro své „rozděl a panuj“ dobrý terč. Ministra z politicky nejslabší strany, nejméně pevné a nejméně zkušené součásti koaličního společenství, kterou někteří jeho účastníci vnímají jako potenciální zdroj potíží.

Jestli Fiala Lipavského ve jménu porozumění s Hradem obětuje – říkalo by se tomu cca „v zájmu vzniku nové vlády, kterou tato země potřebuje jako sůl, a my jsme připraveni dostát své odpovědnosti“ – pak vláda přistoupí na Zemanova mimoústavní pravidla hry. Přijme nesprávné rozdělení rolí mezi prezidentem a premiérem. (Není to úplně jen na Fialovi, který ministry navrhuje prezidentovi, bude záležet i na postoji Pirátů.)

Mimochodem „hůl na nového premiéra“ skutečně existuje a nejspíš leží v hradním nebo lánském depozitáři. Zeman ji po nehorázné scénce se Sobotkou v roce 2017 dostal od hejtmanů a šlo o jeden z nejtrapnějších dárků, které kdy obdržel. Horší byl snad jen samopal „na novináře“ se zásobníkem z becherovky.

Časy, kdy se u těchto věcí všichni tvářili, jakože teď se společně zasmějeme, jsou už doufejme minulostí.

Reklama

Doporučované