Hlavní obsah

Komik John Oliver zesměšnil Si Ťin-pchinga. Teď ho cenzuruje jedna z nejpoužívanějších čínských sítí

Čínská sociální síť Weibo cenzuruje show Johna Olivera, zesměšnil Si Ťin-pchinga.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Čínská sociální síť Weibo začala cenzurovat příspěvky týkající se pořadu Last Week Tonight nebo jeho moderátora Johna Olivera. Reaguje tak na jeden z dílů satirické talkshow, ve kterém se Oliver zaměřil na čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Článek

V posledním díle satirické talkshow Last Week Tonight se její moderátor, komik John Oliver, věnoval Číně. Přesněji řečeno čínskému prezidentovi. Upozornil na množství moci, které v rukou drží čínský prezident Si Ťin-pching, a označil ho za doživotního vládce.

Populární britský komik zároveň zmínil Si Ťin-pchingovu podobnost s kreslenou postavou Medvídka Pú. Na veškeré zmínky o ní je čínský prezident údajně háklivý. „Je to pravda. Je to pravda. Si Ťin-pching je podle všeho velice citlivý na svou podobnost s Medvídkem Pú. Abych byl upřímný, nejsem si vůbec jistý, jestli tam je velká podoba. Ale ten fakt, že to čínskému prezidentovi vadí, zaručeně povede k tomu, že to lidé nikdy nepřestanou vytahovat,“ řekl Oliver ve svém pořadu.

Odezva na sebe nenechala dlouho čekat. V reakci na obsah dílu věnovaného Si Ťin-pchingovi začala čínská sociální síť Weibo jakýkoliv příspěvek se zmínkou o Johnu Oliverovi nebo jeho pořadu cenzurovat. Mikroblogovací síť Weibo přitom používá více než 400 milionů lidí, a v Číně tak má více uživatelů než americký Twitter.

O cenzuře realizované čínskou sítí informovala v pátek agentura Reuters. V té době už měl poslední díl Oliverova pořadu bezmála 3,5 milionu zhlédnutí na YouTube.

Reklama

Doporučované