Hlavní obsah

Čínský prezident Si Ťin-pching vyzval ke zvýšení ochrany kulturního dědictví a životního prostředí

Chránit přírodu a kulturu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Čínský prezident řekl, že by mělo dojít ke zlepšení ochrany životního prostředí i kulturního dědictví. Oznámil to médiím na kontrolní cestě po provincii Šan-tung.

Článek

Podle čínského prezidenta Si Ťin-pchinga by se měly zlepšit podmínky ochrany kulturního dědictví a ekologie. Na své cestě po provincii Šan-tung navštívil prezident město Wej-chaj, ve kterém se nachází stará vojenská pevnost, již používala beiyangská flotila, a muzeum čínsko-japonské války z let 1894-1895. Také navštívil projekt ekonomické obnovy, který spravuje skupina Huaxia.

Si řekl, že o historii by čínští úředníci měli vědět co nejvíce a měl by se z ní brát příklad, aby mohla více než miliarda čínských občanů vytvořit lepší a silnější Čínu. Ocenil ekologický projekt skupiny Huaxia, jenž láká turisty a díky kterému se zvyšuje příjem místních obyvatel. Zdůraznil, že dobré hospodářské prostředí je podstatné pro zdravý vývoj ekonomiky i společnosti. Čínský národ by pak měl pečovat o životní prostředí, aby z Číny vytvořil zdravou a krásnou zemi.

Si poukázal na to, že čínská starobylá, moderní i současná historie jsou cenným pokladem čínského národa. Požádal také o ochranu významných národních kulturních památek, aby se mohly předávat z generace na generaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované