Hlavní obsah

Donald Trump životní prostředí nešetří, zajímá ho spíš ekonomický růst a voliči

Donald Trump životní prostředí nešetří, zajímá ho spíš ekonomický růst a voliči.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Nový americký prezident se odvrací od politiky svého předchůdce. Na životní prostředí moc nemyslí, jde mu spíš o ekonomický růst a uspokojení voličů.

Článek

Donald Trump připravuje několik nařízení, kterými se odvrátí od politiky svého předchůdce Baracka Obamy, a to předvším v oblasti klimatických změn a znečišťování vod.

Dvě nové směrnice budou podporovat produkci fosilních paliv a ekonomickou aktivitu bez ohledu na dopad na životní prostředí.

Trump chce prvním nařízením snížit závislost USA na ostatních státech v oblasti energií a také přepsat stanovené limity pro emise skleníkových plynů. Právě za jejich snížení bojoval Obama. Výsledkem jeho práce bylo podepsání Pařížské dohody, která stanovuje, jak se v čase mají emise snižovat.

Druhou směrnicí pak šéf Bílého domu plánuje zmírnit nařízení o znečišťování menších vod. Zemědělci by tak mohli pracovat v blízkosti potoků, řek nebo mokřadů.

Nový prezident už minulý týden zrušil předpis o povrchové těžbě v blízkosti vod. Své rozhodnutí okomentoval mimo jiné tím, že měl mezi horníky od začátku značnou část podporovatelů.

Reklama

Doporučované