Hlavní obsah

Komik vůdce národa? Co čekat od muže, který zcela ovládl ukrajinskou politiku

Svět bez obalu: Co čekat od ukrajinské politické superstar Volodymyra Zelenského?Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Strana prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa získala na Ukrajině parlamentní většinu – poprvé za téměř čtvrtstoletí ukrajinské nezávislosti ovládne sněmovnu jediná politická formace.

Článek

Za svého hlavního spojence v příštím parlamentu a budoucího koaličního partnera označil prezident stranu Hlas, v jejímž čele stojí prozápadní liberál a rocková hvězda Svjatoslav Vakarčuk.

Za jednoho z favoritů na premiérský post je pak považován ukrajinský zástupce v Mezinárodním měnovém fondu Vladyslav Raškovan.

„Myslím, že jedním z poselství těchto voleb je absolutní restart politických elit,” říká v rozhovoru pro Seznam bloger a politický komentátor Maxim Eristavi. „Parlament bude úplně nový, alespoň co se týká poslanců vítězné strany. Poslanci za prezidentskou stranu Sluha národa, to jsou všechno úplně nové tváře.“

Eristavi připomíná, že zatím příliš nevíme, jakým je vlastně prezident Zelenskyj politikem. Natož jaká bude jeho politická strana. „Ale na druhou stranu si myslím, že jména lidí do klíčových pozic, například kandidát na generálního prokurátora, jenž je bývalým protikorupčním právníkem, a někteří další lidé do administrativy, nám dávají naději, že uvidíme osobnosti, které nejsou napojeny na bývalý režim a nemají za sebou žádné korupční aféry,” dodává ukrajinský novinář.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který vysílá v premiéře Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Reklama

Doporučované