Hlavní obsah

Komiks o tom, že děti jsou delikventi? Komora odmítá kritiku kvůli dětským dluhům

Foto: Facebook

Příspěvek kritizovali Daniel Hůle, Mikuláš Peksa i Jan Hřebejk.

Reklama

Jak vznikají dětské dluhy – a mohou za ně i nevrácené knihy v knihovně, anebo pokuta v tramvaji? Kritika jednoho komiksu České advokátní komory z projektu Advokáti do škol rozvířila na internetu debatu, jak ČAK přistupuje k dětským dlužníkům.

Článek

„Tohle je Katka. Holka, která má ráda lotroviny,“ stojí v prvním okně komiksového příběhu, který v sérii příběhů pro školáky vydává v rámci projektu Advokáti do škol Česká advokátní komora.

Příběh s názvem „Jak Katku dostal dětský dluh“ pokračuje situacemi, kdy včas nevrátila knihy v knihovně, anebo si nekoupila tramvajenku. Poté – jakmile dívka s patnáctými narozeninami dostane peníze za svoji první brigádu – jí všechnu výplatu zabaví exekutor. „Ne tak rychle, slečinko! Tohle určitě patří mně. A nemusím ti určitě vysvětlovat proč?!“ stojí na posledním obrázku ilustrovaného příběhu.

Jedná se o jeden z pěti komiksů, který doprovází informační leták projektu – a žákům základních a středních škol má přibližovat fungování práva nebo politiky. Ilustrovaný příběh o fungování dětských exekucí ale v pondělí na Twitteru čelil tvrdé kritice.

Desítky lidí na sociální síti žádaly vysvětlení autora námětu a jednoho ze členů iniciativy Michala Žižlavského. Nelíbí se jim to, že komiks problém dětských exekucí zjednodušuje na případy nevrácených výpůjček v dětském věku, ačkoliv v realitě jsou dětskými dlužníky v naprosté většině případů nezletilí, kteří statisícové dluhy zdědili po svých rodičích.

„Takovýto, když nevíš, jestli se smát, brečet nebo zvracet,“ napsal na sociální síť i europoslanec za Piráty Mikuláš Peksa.

Ilustrovaný příběh zkritizoval na stejné sociální síti už před několika dny i režisér Jan Hřebejk nebo Daniel Hůle z Člověka v tísni. Na jeho námitku, že Česká advokátní komora tím děti učí bludům, reagoval přímo autor scénáře Michal Žižlavský:

„Doba postfaktická! Fakta mnohé nepřesvědčí. Ale přesto: ČAK chce projektem Advokáti do škol naše děti názorně, za pomocí komiksu, upozornit (i) na situace, ze kterých vznikají dluhy, a na následky, které to může mít. Je to výlet do světa dospělých. O něm si s dětmi povídáme,“ odpověděl Hůlemu.

„Ten komiks je hanba, protože problém dětských exekucí nevystihuje a bagatelizuje hyenismus, který kolem vymáhání nastal. Problém přeci není, že děti neplatí pokuty za lístek, ale že jsou po nich vymáhány astronomické penále za dluhy rodičů. Je to příručka jak z Ruska 30. let,“ reagoval Hřebejk.

Žižlavský ale nesouhlasí – brání se tím, že komiks na 12 políček s krátkým textem nemůže obsáhnout celý problém, a také potřebuje školáky upoutat.

„Ten komiks není určen pro nějaký prodej na stáncích. Je vydaný jako součást publikace, která slouží jako pomůcka advokátům chodících do škol a se snahou upozornit děti mezi 15 a 18 lety věku na určité problémy, které jsou reálné,“ popsal advokát.

Za projektem si stojí i dál: „Když někdo posprejuje Pražský hrad, anebo – a taková kauza už taky byla – zapálí jako dítě kostel a vznikne nějaká škoda, jsou to reálné problémy. Musíme tyto právní otázky dětem nějak vysvětlit, bavit se s nimi o nich a toto je jenom nějaký startovací moment. Advokáti zdarma dojdou do školy, hodinu to s dětmi probírají a nějakému tématu se společně věnují.“

Společně s Žižlavským se projektu ČAK Advokáti do škol účastní další desítky advokátů. Diskuze a besedy v rámci projektu s dětmi od 8 do 18 let zaštítil exministr spravedlnosti Jan Kněžínek i Ministerstvo školství.

Sám Žižlavský se v minulosti problému dětských dlužníků věnoval. „Lid popelnicových polí spaloval své mrtvé. Lid popelnicových exekucí vymáhá dluhy po dětech z dětských domovů, které mají tu smůlu, že mají rodiče, kteří se nestarají ani o děti, ani o dluhy za komunální odpad,“ napsal třeba v květnu loňského roku v reakci na přijatý insolvenční zákon, který problémy dětských dlužníků také řeší.

„Panu Hůlemu, který to v příspěvku zkritizoval, jsem nabídl schůzku a jsem ochoten mu všechno osobně vysvětlit, pokud o to bude mít zájem,“ dodal pro Seznam Zprávy.

Reklama

Související témata:

Doporučované