Hlavní obsah

Hlavně žádnou paniku. Komise řešila hrozbu koronaviru v Česku

Tisková konference po jednání Ústřední epidemiologické komise ke koronaviru.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Ústřední epidemiologická komise se naposledy sešla v roce 2014 kvůli ebole. Zasedala také kvůli prasečí a ptačí chřipce.

Článek

O riziku rozšíření nového typu koronaviru do Česka dnes jednala Ústřední epidemiologická komise. Stálý pracovní orgán vlády vede ministr zdravotnictví a hlavní hygienička ČR, tvoří ho zástupci většiny ministerstev a Správy státních hmotných rezerv.

„Znovu doporučujeme cestovatelům, kteří pobývali v lokalitách, kde je nákaza koronaviru, aby po návratu do České republiky sledovali svůj zdravotní stav,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Dodal, že důležité také je, aby společnost kvůli koronavirové nákaze nepodléhala panice. „Mrzí mě, když vidím zprávy, jak lidé skupují potraviny. Skutečně to není adekvátní situaci,“ řekl ministr.

Podle náměstka ministra Romana Prymuly je pravděpodobné, že se nákaza v Česku objeví. Panika ale není namístě. Systém je podle něj nyní zahlcen případy nemocných s chřipkou, kteří cestovali a mají strach, že mají koronavirus. Takových lidí jsou podle něj desetitisíce, volají lékařům i do nemocnic.

Důvod podle něj není ani nakupovat potraviny. „Nepředpokládá se žádná izolace většího rozsahu, ale i kdyby došlo k izolaci jednoho či dvou měst, tak máme systém krizového zásobování potravinami, které by rozváželi hasiči,“ řekl Prymula.

Vojtěch také uvedl, že ministerstvo rozeslalo lékařům doporučení, jak při podezření na koronavirus postupovat. „Musí být jasně indikováno, koho na koronavirus testovat,“ řekl.

„Posílíme informační linku, která je v tuto chvíli přetížená, aby byla větší šance se na ni dovolat,“ popsal ministr další krok. Lidé, kteří jedou do zahraničí, by se také měli přihlásit do systému DROZD, který monitoruje Čechy v zahraničí.

Vojtěch také uvedl, že kromě seniorů jsou mezi nejohroženější skupinou potenciální nákazy zdravotníci. „Zavedli jsme pokyn pro rozšíření zásob zdravotních pomůcek. Respirátory v nemocnicích by se měly navýšit na zásobu čtyř měsíců,“ dodal ministr.

V Česku bylo v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu (SZÚ) na nový koronavirus dosud testováno 135 vzorků, některé opakovaně. Podle ředitele SZÚ Pavla Březovského je k testování připraveno dalších devět či deset vzorků. Není namístě testovat každého, kdo se vrátil ze severu Itálie.

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo lidem, kteří ze čtyř regionů s prokázanou nákazou ze severu Itálie přicestují, aby pozorněji sledovali svůj zdravotní stav. Příznakem by mohla být především horečka nad 38 stupňů Celsia nebo dýchací potíže. Potom je namístě telefonicky kontaktovat lékaře a zůstat doma, dokud nerozhodne o dalším postupu.

K dispozici je pro nemocné asi 1 000 lůžek na infekčních odděleních nemocnic. První nakažení by směřovali do pražské Nemocnice Na Bulovce, poté do speciální vojenské nemocnice v Těchoníně.

Česko má pro případy celosvětové pandemie, která ale u nového koronaviru zatím nebyla vyhlášena, pandemický plán a postupovalo by se také podle krizového zákona. Možné jsou podle ministra i uzavírky celých měst jako v Itálii nebo Číně. Ministerstvo vyzvalo Správu státních hmotných rezerv a státní nemocnice k navýšení zásob ochranných prostředků, zejména respirátorů.

Celosvětově se nakazilo novým typem koronaviru z Číny už více než 81 000 lidí. Přes 78 000 nemocných je v pevninské Číně, přes 1 200 v Jižní Koreji. Ze zbývajících případů je více než polovina v Itálii (374). Nakažení jsou celkem ve 13 evropských zemích.

Reklama

Související témata:

Doporučované