Hlavní obsah

Volba Ondráčka do čela sněmovní komise neplatí, bude se opakovat

Volba šéfa komise pro GIBS se bude opakovat v lednu.

Reklama

Sněmovní volba poslance KSČM Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů se bude opakovat.

Článek

Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) označil dnešní druhé kolo volby za zmatečné. Volba se z rozhodnutí poslanců uskuteční na návrh ODS až na schůzi, která začne v polovině ledna.

Vondráček prohlásil Ondráčkovo zvolení do čela komise za neplatné kvůli pochybnostem o tom, zda volební komise určila správně počet hlasů nutných ke zvolení, tedy kvorum. Část poslanců poukazovala na to, že Ondráček ve skutečnosti v dnešním druhém kole tajné volby zvolen nebyl.

Kdo napoprvé pomohl Ondráčkovi do čela GIBS?

Video: Lukáš Marek

Poslanci v druhém kole zvolili Zdeňka Ondráčka 95 hlasy z potřebných 90. V prvním kole získal jen 85 hlasů z požadovaných 94.

Hlasování bylo tajné, ale Ondráčkovi kritici v první reakci hovoří o tom, že někdejšímu policistovi pomohla dohoda mezi hnutím ANO a komunisty.

„Mezi těmito dvěma stranami to jiskří. Myslím, že rozhodnutí o panu Ondráčkovi bude mít souvislost s některými dalšími, jako je třeba vydání, či nevydání Andreje Babiše, podpora, či nepodpora vlády Andreje Babiše,“ řekl na adresu KSČM a hnutí ANO předseda Starostů Petr Gazdík.

Video: Havel byl gauner a Prahu by měli oplotit

Komunista Jaroslav Ondráček hovoří o Praze a Václavu Havlovi.

„Já jsem u toho hlasování (v prvním kole) nebyl,“ uvedl v reakci Andrej Babiš. „Je to fakt problém, který neřeším. Já pracuji jako premiér,“ odpověděl novinářům na otázku, zda podpora poslanců ANO pro Ondráčka souvisí s případnou podporou komunistů při lednovém hlasování o vládě.

Video: Proti zvolení Zdeňka Ondráčka protestovaly osobnosti

K Horáčkově výzvě se připojil Svěrák, Pafko a Pithart.

Komunistům v prvním kole hlasování nefungovala politická dohoda, která v minulých týdnech dostala do čela sněmovních výborů jejich poslankyni Miloslavu Vostrou (rozpočtový výbor) nebo poslance Stanislava Grospiče (mandátový a imunitní výbor).

V prvním kole se proti hlasovací dohodě postavila část poslanců hnutí ANO, kteří jsou se 78 mandáty nejsilnější frakcí ve Sněmovně.

Zdeněk Ondráček se zapsal do povědomí veřejnosti jako bývalý příslušník pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti, který se podílel na zásahu proti odpůrcům režimu v lednu 1989. Právě jeho minulost vadí některým politickým stranám jako například TOP 09 nebo ODS.

Reklama

Doporučované