Hlavní obsah

Komunisté zvednou ruku pro rekordní půlbilionový schodek

Foto: Profimedia.cz

Komunisté budou hlasovat pro schodek rozpočtu ve výši 500 miliard korun.

Reklama

Ústřední výbor KSČM podle informací ČTK schválil doporučení svým poslancům, aby podpořili změnu schodku státního rozpočtu.

Článek

Širší vedení komunistů ale upravilo původně navržené usnesení, které mu předložil předseda strany Vojtěch Filip společně s místopředsedou Stanislavem Grospičem. K podpoře rozpočtu se vedení KSČM dobralo po asi šestihodinovém jednání. Některým členům výboru scházela přesná adresnost, kam by peníze z rozpočtu měly jít.

Návrh 500miliardového deficitu vláda předloží Sněmovně na mimořádné schůzi v úterý. Pro schválení potřebuje vládní koalice hlasy dalších poslanců, KSČM její kabinet toleruje.

O podpoře schodku tento týden jednali zástupci vlády s částí opozičních stran i právě s KSČM. Komunisté původně požadovali deficit nižší, po jednáních z tohoto týdne jsou ale jejich vyjednavači k vládě výrazně smířlivější. V sobotním usnesení přijatém k otázce podpory rozpočtu vedení strany zdůrazňuje, že vládu komunisté přiměli „dát peníze z navrženého deficitu ve prospěch příštího rozvoje a novému startu koupěschopné poptávky“ občanů. „Náš hlas pro rozpočet bude spojen s hlasem pro plnění našeho politického programu k udržení ekonomické suverenity a příštího rozvoje,“ uvedli komunisté v usnesení.

Doporučení v sobotu projednával v pražském sídle KSČM výkonný výbor. Podle informací z jednání chtěli členové vedení KSČM od vlády jasné sdělení, kam peníze z plánovaného schodku půjdou. Nakonec užší vedení komunistů mělo ústřednímu výboru doporučit souhlasné stanovisko. S podobou textu, který předložil Filip s Grospičem, ale podle informací ČTK někteří členové vedení KSČM nesouhlasili, a text se proto upravoval. Jednání se tak protahovalo.

Ještě před koronavirem se předpokládalo, že by schodek státního rozpočtu mohl dosáhnout 40 miliard. Sněmovna přitom schodek už dvakrát na návrh vlády navýšila, naposledy na 300 miliard. O 137 miliard se zvýší i vládní rozpočtová rezerva. Ta současná je už vyčerpaná na opatření proti dopadům epidemie koronaviru. Podle ministryně financí Aleny Schillerové v ní zůstává 100 milionů korun.

„Je to situace, která je bezprecedentní. Nejsme schopni rozsah škod odhadnout, navíc jsou před námi vládní prázdniny a máme 100 milionů ve vládní rozpočtové rezervě. Takže jsem tu situaci musela řešit,“ obhajovala výši plánovaného 500miliardového schodku ministryně Schillerová ve středu ve Výzvě Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované