Hlavní obsah

Končí jedna z největších sociálních sítí. Uživatelé ji nepoužívali

Google ukončil provoz své sociální sítě.Video: David Krkoška, Youtube.com

 

Reklama

V úterý definitivně skončila jedna z největších sociálních sítí Google+. Spustila ji v roce 2011 společnost Google jako konkurenci Facebooku a Twitteru, nikdy se jí ale příliš nedařilo.

Článek

Neodvratný konec této sociální sítě někteří analytici věštili už od jejího začátku, Google se ale rozhodl ji ukončit až v roce 2018, kdy byla odhalena chyba, která vývojářům aplikací umožňovala přístup k soukromým datům uživatelů a následné kritice.

Síť měla všechny funkce typické pro sociální sítě, daly se zde sdílet fotografie, statusy, měla ale zároveň sloužit k propojení dalších služeb firmy Google, jako je třeba YouTube nebo Hangouts. Klíčovou funkcí měla být také možnost rozřazovat své přátele do okruhů.

Gooogle+ měl podle mnohých velmi nepraktické uživatelské rozhraní, což byl zároveň i jeden z možných důvodů, proč si nezískal příliš velkou popularitu. Zároveň také nepovoloval účty firem, což později společnost vyhodnotila jako chybné rozhodnutí.

Aby Google po chladném přijetí přilákal uživatele, provázal sociální síť se svými e-mailovými účty a propojila Google+ i se službou YouTube. Kdokoliv tak chtěl například komentovat videa nebo vytvářet seznamy, musel si založit účet na Google+. To samé pak začalo platit i pro službu Play Store.

Vzniklo tím zdání, že na síti se skutečně něco děje, jelikož komentáře z těchto platforem se automaticky přenášely i do Google+. Služba v této době dosáhla přibližně 500 milionů uživatelů, jen zlomek z nich ale sociální síť skutečně používal. Nová pravidla navíc vyvolala negativní reakci uživatelů YouTube.

Společnost posléze opustil zakladatel Google+ Vic Gundotra a další změny brzy následovaly. Některé úspěšné služby byly od sociální sítě odděleny, což se týkalo i YouTube. Posledním hřebíčkem do rakve pak byl již zmiňovaný skandál související se zabezpečením osobních informací. Po přibližně osmi letech tak byla služba definitivně ukončena.

Reklama

Doporučované