Hlavní obsah

Nové technologie nemají určovat, jak bude vypadat naše společnost, ale naopak, říká eurokomisařka, která bojuje s Googlem a dalšími giganty

Přenos z konference Digitální Česko, kde je v pátek hlavním řečníkem eurokomisařka Margrethe Vestagerová.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová je na pracovní návštěvě v České republice. V pátek dopoledne vystoupila na konferenci Digitální Česko.

Článek

„Stejný chytrý telefon, který nám pomáhá najít tu nejrychlejší cestu z cestu A do bodu B, nad námi může převzít kontrolu způsobem, že si to ani neuvědomujeme,“ řekla například Vestagerová ve svém projevu.

Během 20 minut mluvila dánská komisařka o obezřetnosti, se kterou se musí k novým technologiím přistupovat. I když posouvají naši společnost vpřed, ne vždy je to v zájmu lidí. Hlavně, když je ohroženo jejich soukromí.

„Ne vše nové je automaticky správné a dobré,“ řekla a pokračovala: „Nesmíme dělat kompromisy, týkající se základních hodnot jako je svoboda, spravedlnost a demokracie.“

I právě pro porušování těchto principů i zákonů Evropské unie udělila Vestagerová už nejednu pokutu světovým technologickým gigantům.

Apple, Google a ti další...

13miliarodvou pokutu v eurech tak od ní dostal třeba Apple, před několika lety pokutovala skoro 3 miliardami eur taky firmu Google, která si vysloužila další skoro 5 miliardové pokárání loni.

Princip, na kterém Vestagerová staví svá rozhodnutí, je jednoduchý – soutěž mezi společnostmi je zdravá, ale nesmí zasahovat do práv uživatelů, tedy lidí, kteří s nástroji společnosti dnes a denně pracují.

„Není to na technologii, která má určovat naší budoucnost a není to na občanech, aby sloužili technologii. Je to na nás, jak utvářet naši společnost,“ uzavřela proto eurokomisařka.

Margrethe Vestagerová má na programu pracovní oběd s premiérem Andrejem Babišem a ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou. Babiš dřív uvedl, že s ní chce jednat hlavně o situaci kolem prodeje ostravské hutní firmy ArcelorMittal britské společnosti Liberty House.

Komisařka se také setká se zástupci evropských a hospodářských výborů Sněmovny a Senátu a zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Reklama

Související témata:

Doporučované