Hlavní obsah

Konec indické nebo brazilské varianty. Připravte se na mutace gama a delta

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Variantám koronaviru s těžkopádnými alfanumerickými názvy Světová zdravotnická organizace (WHO) přiřadila písmena řecké abecedy. Má se tak podle ní zjednodušit diskuse, ale i zabránit stigmatizaci.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) odhalila nové názvy variant koronaviru v souvislosti s kritikou, že vědecké názvy včetně B.1.351, 501Y.V2 a 20H/501Y.V2 jsou příliš složité. Informovala o tom agentura Reuters.

Od začátku pandemie vyvolávají názvy, které lidé pro virus používají, určitou míru kontroverze. Bývalý americký prezident Donald Trump nazýval koronavirus „čínským virem“. To vyvolalo obavy, že názvy používal jako politickou zbraň, jejíž pomocí se snažil přenést vinu za dopady pandemie ve Spojených státech na jinou zemi.

WHO uvedla, že by se lidé měli vyhnout používání názvů zemí, kde varianty poprvé detekovali, a nestigmatizovat je tím. Čtyřem variantám koronaviru, které agentura OSN považuje za znepokojivé a které jsou veřejnosti známé jako britská, jihoafrická, brazilská a indická varianta, byla nyní přiřazena řecká písmena alfa, beta, gama a delta, a to podle pořadí jejich objevení. Následují i další varianty.

„Přestože mají své výhody, tyto vědecké názvy se mohou obtížně vyslovovat. Jsou náchylné k nesprávnému hlášení,“ vysvětlila WHO své rozhodnutí. Podle bakteriologa Marka Pallena, který se jednání účastnil, padla volba na řeckou abecedu po měsících jednání, při nichž se zvažovaly i další možnosti, jako jsou jména řeckých bohů nebo zcela vymyšlené „pseudoklasické“ názvy.

V minulosti byly viry často spojovány s předpokládanými místy vzniku. Virus ebola je tak například pojmenován podle konžské řeky. To však může být škodlivé a nepřesné jako v případě pandemie „španělské chřipky“ z roku 1918. Původ nemoci ve skutečnosti není znám, ačkoli se nyní předpokládá, že první případy se objevily v americkém státě Kansas.

„Žádná země by neměla být stigmatizována za odhalování variant koronaviru,“ uvedla epidemioložka WHO Maria Van Kerkhoveová. Stigmatizace může přinášet mnohé potíže. BBC News v tomto ohledu připomíná, že indická vláda nedávno kritizovala vžité pojmenování mutace s vědeckým označením B.1.617.2, kterou odhalili zdravotníci poprvé loni v říjnu právě v této zemi jako indickou variantu. WHO široce používaný termín nicméně nikdy oficiálně nepoužila, upozornil server.

Řecká abeceda zároveň tyto existující vědecké názvy nenahrazuje. A pokud se vyskytne více potvrzených mutací koronaviru, než obsahuje řecká abeceda písmen, WHO přijde s novým systémem jejich pojmenovávání. „Neříkáme, že má být název B.1.1.7 nahrazen, jen se snažíme trochu pomoci v diskusi s průměrným člověkem,“ řekla Van Kerkhoveová zpravodajskému serveru STAT News.

Někteří vědci zavedli pro varianty koronaviru vlastní názvosloví již předtím, než WHO zavedla své nové schéma. V únorové studii autoři pro různé varianty koronaviru používali jména ptáků.

Stigmatizace může vést k řadě problémů. Ve Spojených státech došlo během pandemie k řadě útoků vůči asijským menšinám. Podle aktivistů a policistů protiasijské nálady podnítily právě Trumpovy výroky, v nichž z rozšíření koronaviru obvinil Čínu. Americký prezident Joe Biden na konci května v návaznosti na útoky na asijské Američany podepsal zákon o zločinech z nenávisti, který byl schválen Kongresem.

„Mlčení je spoluvina a my nemůžeme být spoluviníky. Musíme se ozvat. Musíme jednat. To je to, co jste udělali. A já vám nemohu dostatečně poděkovat. Jsem na to dnes hrdý,“ řekl Biden zákonodárcům. Návrh zákona, jehož autorkami jsou demokratická senátorka Mazie Hironová a demokratická zástupkyně Grace Mengová, pověřuje pracovníky ministerstva spravedlnosti, aby urychlili přezkoumání trestných činů z nenávisti nahlášených policii během pandemie.

Podle Centra pro studium nenávisti a extremismu na Kalifornské státní univerzitě stoupl během pandemie počet zločinů z nenávisti vůči americko-asijské komunitě o 150 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované