Hlavní obsah

Nová vlna epidemie „za rohem“. Vědci varují Evropu před nebezpečnou mutací

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nebezpečí indické mutace může přinést novou vlnu koronavirové pandemie, varují vědci. Británie je podle odborníků již na jejím začátku.

Článek

Indická mutace B.1.617, již Světová zdravotnická organizace označila za zvláště znepokojivou verzi viru s globálním dopadem, drtí několik asijských zemí a především se šíří po světě. Jelikož většina zemí postupně uvolňuje epidemická opatření, vědci varují před nebezpečím dalších ohnisek koronaviru. Velká Británie je podle expertů na počátku třetí vlny epidemie covidu-19, hlavní příčiny připisují právě variantě poprvé nalezené v Indii, která je nakažlivější než ostatní mutace. A odsud by se mohla šířit dál do Evropy.

Zákeřná indická mutace se ve Velké Británii prokázala až u tří čtvrtin nových případů, uvedl minulý týden tamní ministr zdravotnictví Matt Hancock. Dnes to také potvrdil mikrobiolog a vládní poradce Ravi Gupta. „Je tu exponenciální růst počtu nových případů a nejméně tři čtvrtiny z nich jsou nová indická varianta,“ uvedl v rozhovoru pro stanici BBC. Dodal také, že než se v zemi projeví třetí vlna, bude to pravděpodobně trvat déle než u předchozích vln, protože Británie eviduje vysoký podíl naočkované populace. Alespoň jednou dávkou jsou naočkovány téměř dvě třetiny dospělé populace, bezmála polovina dostala obě dávky. „Proto tu může být nějaký falešný pocit bezpečí, toho se obáváme,“ dodal Gupta.

Podle epidemiologů počty infikovaných v Británii poprvé od dubna výrazněji stoupají. V některých oblastech Anglie včetně Boltonu, Seftonu, Bedfordu či Chelmsfordu je většina infekcí způsobena právě indickou variantou, píší britská média. Nárůst počtu případů evidují úřady také v oblasti severozápadního Londýna.

Vědci se domnívají, že kromě šíření indické mutace za to může také postupné uvolnění koronavirových restrikcí. Například v Anglii si místní obyvatelé od 17. května mohou užívat otevřených zahrádek restaurací, kin, muzeí, divadel či sportovních stadionů. O víkendu tak britské pláže a parky navštívily miliony lidí.

Dalšího uvolnění restrikcí se mají Britové dočkat 21. června. O tom, zda k tomu skutečně dojde, má Johnsonův kabinet jednat za dva týdny. Britští experti včetně Gupta si ale myslí, že úplné zrušení omezení by mělo být na několik týdnů odloženo.

13 případů v Česku a nová hybridní mutace

Velká Británie ale není jedinou zemí, kde indická varianta viru řádí. Za alarmující považují odborníci výskyt mutace z Indie také v Česku, kde podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo zaznamenáno 13 případů – čtyři případy varianty B.1.617.1 a devět případů B.1.617.2, která se ve velké míře šíří právě v Británii.

Import nežádoucích variant by mohl mít za následek další vlnu pandemie, uvedla pro ČTK vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová. O tom, že v zemi by měl probíhat důsledný monitoring nebezpečných variant koronaviru, hovoří také vědci z iniciativy Sníh.

Například Vietnam totiž o víkendu po sekvenování genů u nově zjištěných pacientů objevil novou hybridní variantu covidu-19, která je kombinací indické a britské mutace. Ta se podle vietnamského ministra zdravotnictví Nguyena Thanha Longa šíří vzduchem mnohem rychleji. „Přesněji, je to indická varianta s mutacemi, které původně patřily britské variantě,“ dodal s tím, že hybridní mutace je velmi nebezpečná. Většina nových případů pochází z provincií Bac Ninh a Bac Giang. V největší vietnamské metropoli, Ho Či Minově Městě, mělo pozitivní test nejméně 85 lidí v jednom z ohnisek v protestantském kostele.

Vietnam v reakci na zhoršující se epidemickou situaci v regionu zakázal všechny náboženské akce, uzavřeny jsou také veřejné parky, obchody či restaurace. Na rychlé šíření nakažlivějších mutací reagují i ostatní státy. Kvůli šíření indické mutace se pro Brity uzavřely francouzské hranice. To ovšem s výjimkou neodkladných cest, i v těchto případech však cestující čeká povinná týdenní karanténa.

Povinnou čtrnáctidenní karanténu pro Brity zavedlo minulý týden také Německo. Rakousko z Británie zakázalo veškeré přímé lety a turistické návštěvy. Zákaz turistických cest přitom platí od minulého úterý, přílety ale jsou zakázány od 1. června, tedy zítřka.

Reklama

Doporučované