Hlavní obsah

Konec koronavirového premianta. V Praze prudce narostl index PES

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní mapa v článku níž.

Reklama

Index rizika protiepidemického systému (PES) v Praze dále roste. Dle odborníků mohou být za vývojem otevřené restaurace, školy a také zvýšené cestování městskou hromadnou dopravou.

Článek

Epidemická situace se v Praze od úterý zhoršila celkem o 17 bodů a momentálně se nachází na úrovni 68 ze 100, tedy 4. stupni pohotovosti, druhém nejvyšším. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví.

Praha se přitom dlouhou dobu držela ve třetím stupni rizika a začátkem prosince se krátce dostala dokonce i do druhého nejnižšího.

Že ale situace po uvolnění opatření povede nezbytně k vyššímu počtu pozitivně testovaných a nemocných osob, je podle ředitele Biologického centra Akademie věd ČR Libora Grubhoffera pochopitelné.

„Městská hromadná doprava, restaurace, také návrat žáků a studentů do škol a další příležitosti k setkávání s blížícím se závěrem roku vykonaly své,“ vysvětlil Grubhoffer v rozhovoru pro Seznam Zprávy, proč podle něho roste počet nakažených znovu i v Praze.

Index rizika se v poslední době ale zvýšil vesměs ve většině krajů. Proto má Praha i přes nepříznivý vývoj druhý nejlepší index rizika těsně po Jihočeském kraji. Většina ostatních krajů se totiž nachází již v 5. stupni pohotovosti.

Celorepublikově platí s výjimkami 4. stupeň. Index rizika se v tomto pásmu pohyboval necelé dva týdny, v pátek pak překonal hranici pro pátý, nejpřísnější. Oproti minulému týdnu se situace zhoršila kromě Pardubického ve všech krajích a většině okresů.

Ministerstvo původně oznámilo, že na přesun do přísnějšího pásma bude stačit, když index rizika pro republiku tomu bude odpovídat tři po sobě jdoucí dny. Páteční změna opatření tak přišla o deset dní později, než bylo plánované. Proti tomu, jak vedení státu pracuje s protiepidemickými opatřeními, se ohradili i autoři indexu rizika.

Reklama

Související témata:

Doporučované