Hlavní obsah

Koronavirus se k nám dostal z otrávených lososů z Evropy, tvrdí Čína

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Jedno kontaminované krájecí prkénko uvrhlo lososy v Číně do nemilosti. Jejich prodej kvůli obavám z nákazy padl, ožila však nová konspirační teorie - Peking nakazili otrávení lososi z Evropy. Číňané ale tvrdí, že odpouštět umí.

Článek

Reakce Pekingu na novou vlnu šíření koronaviru byla rychlá a poměrně rázná. Kromě vyhlášení válečného stavu v několika městských částech a úplného uzavření potravinových trhů probíhá masivní testování obyvatel hlavního města. Ve stejném tempu se na úřadech začali vyměňovat také zaměstnanci, včetně generálního ředitele trhu Sin-fa-ti, jejichž reakce na situaci podle svých nadřízených nebyla dostatečně promptní.

Paralelu s první vlnou šíření nákazy v Číně lze spatřovat i v hledání přenašeče mezi zvířaty. Hady, netopýry a luskouny nahradili lososi, na které se upírá zrak při hledání viníka - přenašeče viru do města, kde se 56 dnů neobjevil jediný případ nákazy. Potažmo pak na Evropu, která převážně lososy do Číny prodává.

Obrovský potravinový trh Sin-fa-ti, který zásobuje masem a zeleninou drtivou většinu Pekingu, byl po šíření nákazy uzavřen. Video: AP

Otázku, jak se virus do Pekingu i přes stále zavedená protipandemická pravidla dostal, zodpovídá hned několik teorií. Ta nejpravděpodobnější tvrdí, že nákazu do města jednoduše přivezli lidé z okolních provincií nebo ze zahraničí.

Jiná, mnohem kontroverznější, pracuje se zjištěním, že byl koronavirus objeven na krájecím prkénku. Na něm se porcovali lososi, tedy zvířecí prvek a možný přenašeč. K vytvoření nové konspirační teorie už tak navzdory vědeckým poznatkům chyběl jen poslední dílek skládačky - velká část ryb putuje do Pekingu z Evropy.

Teorie o kontaminovaných rybách z Evropy by možná zůstala záležitostí čínských internetových stránek, kdyby ji nezviditelnilo čínské státní médium Global Times, které pravidelně připravuje twitterové příspěvky i pro své mimočínské čtenáře záměrně i v angličtině.

Šéfredaktor čínského státního média Global Times, Chu Si-ťin, který na svém twitterovém účtu nezřídka označuje koronavirus jako „evropskou nemoc“, neotálel ani tentokrát. „Pekingské ohnisko mohl způsobit virus původem z Evropy. Okamžitě ožily konspirační teorie tvrdící, že se zahraniční mocnosti pokusily Čínu otrávit. A to by nemělo být vyloučeno,“ vznesl své podezření ve speciálním videu Global Times.

„Ostatně, obdobné teorie kolovaly internetem v počátcích epidemie, po rozšíření viru z Wu-chanu. Přestože tyto konspirační teorie nikdy nebyly čínskou společností příliš přijímány, jsou považovány jako jedna z mnoha možností. Ale i kdyby se virus v Pekingu rozšířil kvůli kontaminovaným lososům dovezeným z Evropy, nedokážu si představit, že by Číňané vůči Evropě začali pociťovat zlost.“

„Mnohem raději se na problém díváme z vědeckého hlediska. Tím chci říct, že způsob, jakým americká vláda neustále obviňuje Čínu, je extrémní a přehnaná chuligánská taktika. Americká vláda se prokazuje jako velká země, která obviňuje okolí a tlačí na ostatní kolem, namísto toho, aby pomáhala Američanům zvládat obtíže. Všem Evropanům: Neberte si příklad z Washingtonu, takové chování by jenom mohlo zakalit slávu Evropy.“

Podle odborníků je nemožné, aby mrtvá mražená ryba byla původcem viru, nevylučují ale, že se ryby mohly nakazit kontaminovanou vodou. Nedůvěra v evropské lososy nicméně vyvolala vlnu paniky a požadavků na zastavení jejich prodeje. A tak se také stalo. Čínská státní média oznámila přerušení importu lososů z Evropy. Oblíbená ryba zmizela z pultů v Pekingu, ale také z restaurací v okolních provinciích.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé okolí Sin-fa-ti, kteří se potenciálně mohli dostat do kontaktu s koronavirem, čekají ve frontách na otestování.

„Nemůžeme do Číny poslat žádného lososa, trh je uzavřený,“ řekl podle Reuters Regin Jacobsen ze společnosti Bakkafrost, která lososy do Číny posílala. „Zastavili jsme všechny prodeje do Číny a čekáme, až se situace vyjasní,“ potvrdil Stein Martinsen, vedoucí společnosti Norway Royal Salmon.

Keith Neal, emeritní profesor epidemiologie infekčních onemocnění na University of Nottingham, řekl, že spojitost s lososy je pravděpodobně způsobená křížením kontaminací. „Trhy jsou přelidněná místa, podobně jako ve Wu-chanu, takže jsou palivem pro šíření,“ vysvětlil a dodal, že vzhledem k celosvětovému šíření není divu, že začíná být spojován i s Evropou. „Čína dala světu tenhle virus a bylo vždy pravděpodobné, že se jim vrátí.“

Ať už to byli lososi nebo jen další vlna způsobená uvolňováním restrikcí, v Pekingu jsou od víkendu uzavřené celé městské části, obyvatelé se testují po desetitisících a opět se do hry vrátilo doporučení „zůstaňte doma“. Prezident Si Ťin-pching od počátku propuknutí pandemie označoval sídlo moci komunistické strany jako důležitou protikoronavirovou pevnost, kde jsou přísná opatření nezbytná. Až dosud byla práce úředníků úspěšná.

Nárůst nových případů v Pekingu v řádu desítek je ve srovnání se stovkami až tisíci v jiných zemích nepatrný, nové ohnisko ale přimělo čínskou vládu znovu zburcovat městské úředníky a obnovit některá nedávno uvolněná omezení. „Cítíme, že je to nebezpečné,“ řekl podle listu The New York Times Čchen Siao-si, majitel obchodu kousek od trhu spojovaného s novým ohniskem. Stejně jako mnoho dalších čeká na výsledky testu, aby zjistil, jestli je nakažený. „Máme strach, bojí se všichni. Toto není obyčejná nemoc. Čekáme doma a nemůžeme jít ven.“

Za poslední čtyři dny úřady vystopovaly 79 infikovaných lidí, čímž se celkový počet nově nemocných zvedl za 106. Čínské úřady už v počátku šíření nákazy potvrdily, že velká část nových případů byla asymptomatická. Od začátku epidemie pak Peking eviduje podle oficiálních čísel téměř 500 případů.

„Na trhu se pohybovala spousta lidí a je vysoké riziko, že se ohnisko dál rozšíří,“ uvedl podle agentury Sin-chua Sün Čchun-lan, který dohlíží na zdravotní politiku. „Musíme přijmout pevná a rozhodná opatření k zastavení šíření.“

Ostatní čínské provincie už ale hlásí nové případy, jejichž stopy vedou až do Pekingu. Například do Sečuánu přijela infikovaná žena, která se nakazila od svého manžela v Pekingu. Čtyři nové případy hlásí i provincie Che-pej, která s Pekingem sousedí. Jeho severovýchodní soused, provincie Liao-ning, s ním spojuje nejméně dva další případy.

Reklama

Související témata:

Doporučované