Hlavní obsah

Sklopit uši a omluvit se. Co se obvykle dělává, když se Čína zlobí?

Foto: Derek Zheng

Omluvy Číně daly vzniknout nejrůznějším parodiím.

Reklama

Rozhodnutí předsedy Senátu Miloše Vystrčila vycestovat na Tchaj-wan Čínu určitě nepotěší. V minulosti už ostatně pro vynucení omluvy stačilo mnohem méně – špatně nakreslit mapu, natisknout tričko nebo citovat dalajlámu.

Článek

Mohlo by se zdát, že omluvu světu, zemím, městům, komunitám menšin či jednotlivcům dluží Čína. Je to ale ona, kdo má ve zvyku omluvy po ostatních vyžadovat. A v drtivé většině případů ji za sklopení uší druhé strany přijímat.

Možná, že to brzy okusí i Česká republika. Předseda Senátu Miloš Vystrčil i přes čínské varování v úterý oznámil své rozhodnutí navštívit Tchaj-wan. Území, které Peking považuje za svou vzbouřeneckou provincii v čele s prezidentkou usilující o „separatismus“, by měl Vystrčil navštívit na přelomu srpna a září. Česko se podle něj nesmí nechat zastrašit, nemá „počítat groše“, ale dbát na hodnoty.

Tchaj-wan, Tibet, Hongkong

Oblíbenou formou prokázání lítosti nad vlastní chybou bývá podle Číny omluva. Své o tom vědí světové značky, špičkové sportovní týmy, farmaceutické firmy, hotelové společnosti i celé země. Mnohé z těchto společností, které se ocitly pod tlakem, bez delšího uvažování skutečně přišly s omluvou, které nechyběla fráze o „respektování čínské územní celistvosti“.

Právě otázka území je pro Čínu obzvlášť citlivá. Několik let se v popředí držel Tibet a Tchaj-wan, vzhledem k situaci posledních měsíců se k nim přidává i Hongkong. Demonstranti bojující od minulého roku o zanechání svobody v dosavadním měřítku na území zvláštní správní oblasti našli podporu například v Tchaj-wanu, Spojených státech i Velké Británii. Reakce Číny sice zní výhružně, zatím ale zůstává jen u slov.

Jak řekl mluvčí Čao Li-ťien, pokud Spojené království „trvá na jednostranném pozměňování svých praktik“, bude to v rozporu s mezinárodním právem a normami. „Rozhodně jsme proti tomu a vyhrazujeme si právo přijmout protiopatření,“ pohrozil v Pekingu na pravidelné tiskové konferenci. Jaká opatření má na mysli, neprozradil.

Výstražný prst zvedla Čína v minulosti i za vyjádření podpory Tchaj-wanu. Například Novému Zélandu bylo doporučeno „nedělat nesprávná prohlášení“, aby nedošlo „k poškození vzájemných vazeb“. Nový Zéland spolu se Spojenými státy podpořil myšlenku, že by měl ostrovní stát být součástí rozhodovacího orgánu Světové zdravotnické organizace. Podle Číny je však Tchaj-wan její součástí a jeho přímá spolupráce s WHO je zbytečná, přestože je Tchaj-wan na rozdíl od Číny považován za zemi nejlépe reagující na pandemii. I za tento přínos se ministři financí a zahraničí Nového Zélandu rozhodli roli Tchaj-wanu ve WHO podpořit.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien na to konto označil jejich jednání za „vážná porušení zásad jedné Číny“. „Čína naléhá na Nový Zéland, aby přísně dodržoval ‚princip jedné Číny‘ a okamžitě přestal činit nesprávná prohlášení o Tchaj-wanu, aby nedošlo k poškození našich dvoustranných vztahů.“ Čína odsoudila tchajwanské pokusy WHO jako politický kousek zaměřený na podporu formální nezávislosti ostrova a uvedla, že ve svém úsilí selže.

Politika jedné Číny vs. Praha

Pekingem prosazovanou politiku jedné Číny uznává Česká republika stejně jako zbytek Evropské unie či Spojené státy. Vystrčil však několikrát zkritizoval chování čínské ambasády, například telefonické varování před tím, aby blahopřál nové tchajwanské prezidentce ke zvolení do funkce. „Pro zemi, která má fungovat, je zásadní sebevědomí, hrdost, svébytnost, nezávislost, demokracie. Když připustíme, že si je nebudeme chránit, že jsme ochotni být něčím lokajem, ochotni se před někým shrbit, tak se stáváme nesvéprávným národem, který na to musí doplatit,“ řekl Vystrčil. Podle šéfa Senátu je třeba bránit i nehmotné hodnoty. Dalším, kdo na Tchaj-wan zamíří, bude na konci října předseda školského výboru Senátu Jiří Drahoš.

Mezi nejhlasitější odpůrce tchajwanské mise předsedy Senátu patří prezident Miloš Zeman.

Opačné stanovisko od zbytku republiky zaujímá Praha, které vztahy s Tchaj-wanem narušují mezinárodní plány. Koncem minulého září měl šňůru koncertů v Číně zahájit Pražský filharmonický sbor. Nikam ale nejel. Kvůli politické roztržce mezi Prahou a Pekingem nevycestovalo ani Pražákovo kvarteto, pojmenované po svém zakladateli Josefu Pražákovi, nebo Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Praha se kvůli neochotě Číny jednat o vyškrtnutí pasáže o uznání jednotné Číny rozhodla zrušit smlouvu o spolupráci z roku 2016.

Od Dioru po McDonald's

„Hluboké omluvy“ však padají na pekingskou půdu i kvůli na první pohled mnohem banálnějším důvodům. Jednu takovou stálo módní značku Versace tričko s motivem světových metropolí, které do seznamu zahrnulo čínské zvláštní správní území Hongkong a Macao, což Čína pochopila jako definování toho, co jí patří a co ne.

Omlouval se i Dior, jehož zaměstnanec během prezentace v Číně použil mapu, která nezahrnovala Tchaj-wan. Loni v říjnu tak společnost v čínštině uvedla, že toleruje „suverenitu a územní celistvost Číny“.

Loni v říjnu zase udělal vítr ve sportovním světě tweet hráče Houstonu Rockets, ve kterém vyjádřil podporu prodemokratickým protestantům v Hongkongu.

„Absolutní územní celistvost a suverenitu“ Číny musel uznat i Swarovski, který na svém webu označil Hongkong jako samostatnou zemi. Podobnou chybu a následnou omluvu učinil také Calvin Klein, Valentino, McDonald’s, GAP, Medtronic či Zara. Mercedes-Benz si zase dovolil na svých stránkách ocitovat dalajlámu, za což padla omluva ve stylu „na svých sociálních sítích jsme napsali moc špatnou věc“.

Nebojácní hrdinové se neobjevují jen v Senátu, ale také v popkultuře. Satirický animovaný seriál Městečko South Park si v jedné z epizod dovolil parodovat způsob, jakým západní média chodí kolem restriktivní politiky Číny po špičkách a připodobnil čínského prezidenta k medvídkovi Pú. South Park nevypadl z role, ani když přišlo na omluvu, ve které tvůrci show Trey Parker a Matt Stone svůj postoj jen utvrdili.

„Stejně jako NBA vítáme čínské cenzory ve svých domovech a v našich srdcích,“ začíná oficiální omluva. „I my máme raději peníze než svobodu a demokracii. Si jako medvídek Pú vlastně vůbec nevypadá. Nalaďte si naši 300. epizodu tuto středu v 10! Ať žije Komunistická strana Číny! Ať je letošní podzimní sběr čiroku bohatý! Teď už jsme v pohodě, Číno?“

Reklama

Doporučované