Hlavní obsah

Konec skládek odložen. Některé firmy ale chtějí dodržet termín: rok 2024

Foto: pxhere.com

Sněmovna minulý týden ve třetím čtení schválila skládkování až do roku 2030.

Reklama

Skládky z okolí měst a obcí jen tak nezmizí. Jejich zákaz se totiž oddálil.

Článek

Poslanecká sněmovna minulý týden schválila zákon, který odložil plánovaný zákaz skládek o dalších šest let, tedy až do roku 2030. Některé firmy ale zareagovaly po svém. Dobrovolně se zavazují k ukončení skládkování vlastního odpadu nejpozději v původně plánovaném roce 2024. Mezi prvními je i nábytkářský gigant IKEA.

Tvorbu odpadového zákona ostře sledují stovky firem, ale také měst a obcí, pro které je nakládání s odpadem výraznou částí rozpočtu. Hospodářský výbor Sněmovny prosazoval ukončit skládky v roce 2028, pirátský poslanec František Elfmark navrhoval kompromis v podobě roku 2027 a předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová prosazovala původně plánovaný termín, tedy rok 2024.

Tyto návrhy ale odmítli jak koaliční poslanci v čele s ANO, kterému patří resort životního prostředí, tak třeba i opoziční ODS. Novela zákona teď míří do Senátu, o její podobě už je ale víceméně rozhodnuto.

Zatímco řada obcí tlačila při tvorbě zákona na prodloužení doby skládkování, některé soukromé společnosti paradoxně přistoupily na zkrácení doby, po kterou se jejich odpad může vyhazovat na hromadu za městem.

Je to trochu podobné jako s Pařížskou klimatickou dohodou, která usiluje o takzvanou uhlíkovou neutralitu. Když se prezident Donald Trump rozhodl od dohody odstoupit, řada amerických měst a firem naopak slíbila ji dodržet.

Česká společnost Cyrkl nyní sepsala výzvu, podle které firmy samy mají zajistit konec skládkování vlastního odpadu do roku 2024.

„Často je to pro ně nejjednodušší a nejlevnější řešení, objednat svozovou firmu, která odpad odveze na skládku. Mohou ale zvolit mnoho jiných cest, jak s odpadem naložit. My jim můžeme nabídnout pomoc, ale je na nich, jaký způsob zvolí,“ říká marketingový ředitel Alvin Korčák. Nijak přitom nezastírá, že pro jeho firmu je to také obchodní příležitost.

„Provozujeme digitální odpadové tržiště, které v tuto chvíli používá 1700 firem. Poskytujeme prostor pro to, aby firmy materiál nabídly nebo poptaly, aby se z celého světa propojily a dokázaly zužitkovat materiál, který by jinak skončil na skládce,“ říká Korčák.

„Děláme také audity ve firmách, kdy sledujeme celé jejich odpadové hospodářství a snažíme se ten tok aktivně odklonit ze skládky. Pomáháme jim podívat se na odpad komplexně, vyčíslit ho finančně, v CO2 i v objemu a najít pro ně ideální recyklátory v jejich regionu,“ dodává.

Typicky jde o odřezky nejrůznějších materiálů, na jejichž zpracování firmě chybí technologie. Z hlediska ekologie je příznivější, když firma dokáže vlastní odpad zpracovat a znovu použít. Pokud už ale není možné materiál použít, a ani jiné firmy ho nechtějí, vždycky je možné ho alespoň spálit a získat tím energii. Při použití kvalitních filtrů přitom nemusí dojít k znečištění ovzduší.

Odpad, který ani nevznikne

Jednou z prvních firem, které se samy zavázaly skončit se skládkami v roce 2024, je česká pobočka obří švédské nábytkářské firmy IKEA.

„V roce 2019 jsme 90 procent odpadu z našich obchodních domů a dalších našich jednotek vytřídili a předali k recyklaci. Na skládku putovalo méně než 1 procento našeho odpadu. U směsného odpadu preferujeme energetické využití, které považujeme za ekologicky šetrnější, i když je v českých podmínkách dražší,“ popsal za IKEA Šimon Fiala, business partner pro udržitelnost.

Průkopníci takzvané cirkulární ekonomiky rádi říkají, že nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. S tím souhlasí i švédský výrobce nábytku.

„V IKEA se v první řadě snažíme produkovat odpadu co nejméně. Odpad, který vzniká, se snažíme nejprve smysluplně využít. Například znovu používáme kartonové krabice od našich dodavatelů k balení online objednávek nebo pomocí skartovacího stroje vyrábíme z použitých kartonů výplně balíků, které chrání křehké zboží před poškozením. Vykupujeme také zpět použitý nábytek a dáváme mu druhý život. Dlouhodobě usilujeme o to, aby žádný náš odpad nekončil na skládkách,“ dodal Fiala.

Reklama

Související témata:

Doporučované