Hlavní obsah

Konec vyšetřování. Pád letadla s brazilskými fotbalisty zavinil pilot a aerolinka

Za pád letounu s brazilskými fotbalisty nese odpovědnost pilot a aerolinie LaMia.

 

Reklama

Výsledky vyšetřování představila bolivijská vláda, nyní budou následovat právní kroky.

Článek

Bolivijská vláda ukončila po třech týdnech vyšetřování letecké nehody, při které na konci listopadu zemřelo 71 lidí včetně řady hráčů a funkcionářů brazilského fotbalového týmu Chapecoense.

„Po vyšetřování jsme dospěli k závěru, že za nehodu je odpovědný pilot letadla a společnost LaMia,“ řekl v úterý novinářům bolivijský ministr veřejných prací Milton Claros.

„Pilot byl jediný, kdo se tak rozhodl. Myslel, že mu palivo vystačí,“ uvedl již dříve Gustavo Vargas, zástupce letecké společnosti LaMia, pro bolivijský deník Pagina Siete.

Televize CNN upozorňuje, že doba vyšetřování je výjimečné krátká. Pátrání po příčinách leteckých nehod obvykle zabere rok i déle. Příčina havárie letu LaMia 2933 se ale od začátku zdála být takřka zřejmá.

„Letadlu zcela selhala elektřina a je bez paliva,“ řekl dopravnímu řízení krátce před pádem letadla člen posádky. Na místě nehody se nenašly žádné zbytky paliva. Již na začátku prosince přišel kolumbijský úřad pro civilní letectví s informací, že pilot měl příležitost palivo dotankovat, ale nevyužil ji.

Přestože letiště, kde mělo letadlo dotankovat, bylo zavřené, pilot mohl doplnit palivo jinde.Video: Marie Vladyková

Letecká společnost LaMia zatím na závěr vyšetřování nereagovala. Již dříve však policie zadržela jejího generálního ředitele a další dva zaměstnance.

Reklama

Doporučované