Hlavní obsah

Konec zbytečného chození na úřady? Od července se bude vydávat elektronická občanka

Kromě elektronické občanky bude pro komunikaci s úřady potřeba i čtečka karet.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Společně s novým portálem pro občany se má stát e-občanka klíčem ke komunikaci s úřady z domova nebo odkudkoliv po internetu. Začínat má s 37 funkcemi.

Článek

Od července budou úřady vydávat už jenom elektronické občanky. A od 8. července se s nimi půjde přihlásit do elektronického portálu veřejné správy a začít tak řešit některé služby státu on-line.

Mezi 37 funkcemi, které má od startu elektronická občanka nabízet, je například výpis z Rejstříku trestů, výpis bodového hodnocení řidiče, potvrzení bezdlužnosti nebo informace o stavu a průběhu žádosti o dávku nemocenského pojištění.

„Občanský průkaz nově umožní zaručené prokazování totožnosti při využívání služeb veřejné správy,“ uvedl premiér Andrej Babiš. „Do poloviny roku 2020 budou muset všechny úřady, které poskytují nějaké on-line služby, umožňovat přihlášení občanským průkazem,“ dodal.

Aby šlo s občankou on-line komunikovat s úřady, bude třeba si koupit čtečku karet. Její cena na trhu začíná na částce kolem dvou set korun.

„Po vložení občanky do čtečky se zobrazí žádost o vyplnění PIN kódu. Poté je občan v prostředí portálu a může ho využívat,“ popisuje Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro IT.

Základní výpisy jsou bezplatné, další služby budou za stejný poplatek jako na úřadech.

Nově od července bude také možné získat občanský průkaz zrychleně během 24 hodin. Ty se ale budou vydávat jen na Ministerstvu vnitra v Praze, a to za poplatek 1000 korun u občanů ve věku nad 15 let a za 500 korun u občanů do patnácti let.

Reklama

Doporučované