Hlavní obsah

Konec zpovědního tajemství kněží? V případě zneužívání dětí může přijít výjimka

Austrálie navrhuje, aby kněží hlásili zneužívání vyznaná u zpovědíVideo: AP

 

Reklama

V některých australských státech a teritoriích duchovní nejsou zákonem vázáni nahlásit informace, které získají během zpovědi, vzhledem k tomu, že ji církev považuje za velmi důvěrnou.

Článek

Australští katoličtí kněží možná budou muset hlásit sexuální zneužívání dětí, i kdyby měli prolomit zpovědní tajemství. Jinak jim hrozí trestní stíhání. Návrh na změnu zákona podala australská státní komise, která se zneužívání v církvi věnuje od roku 2013. Nový uvažovaný zákon zřejmě cílí především na pederasty z řad kněží. Podle zprávy, kterou komise vydala v únoru, zneužívalo děti mezi lety 1950 a 2010 přibližně sedm procent australských katolických duchovních.

Současná legislativa se v australských státech a teritoriích liší. V některých duchovní nejsou zákonem vázáni nahlásit informace, které získají během zpovědi, vzhledem k tomu, že ji církev považuje za velmi důvěrnou.

Podle serveru BBC zaznamenala komise mnoho případů, které nebyly nahlášeny příslušným složkám. Obvinění ze zneužívání dětí nyní čelí i třetí nejvýše postavený muž Vatikánu, australský kardinál George Pell. Dojít k němu mělo v sedmdesátých letech, kdy Pell působil jako arcibiskup v Melbourne a Sydney. Vinu kardinál popírá.

George Pell měl děti zneužívat jako arcibiskup Melbourne a SydneyVideo: AP

O povinnosti nahlásit zneužívání se v posledních letech diskutuje v mnoha státech. Například v americké Louisianě došlo ke zneužívání, které místní kněz nenahlásil. Nejvyšší soud rozhodl, že kněží musí podobné případy hlásit, ačkoli to není v souladu s jejich vírou.

Reklama

Související témata:

Doporučované