Hlavní obsah

Kontaktů je pořád moc. Emotivní Merkelová žádá po Vánocích tvrdý lockdown

Foto: Profimedia.cz

Spolková kancléřka Angela Merkelová z CDU je krajně znepokojena posledním vývojem pandemie koronaviru ve své zemi.

Reklama

Kancléřka na půdě Spolkového sněmu vyzvala k uzavření obchodů až do 10.ledna a také k minimalizaci školní výuky. Odkázala se na doporučení vědců, že je třeba drasticky omezit kontakty mezi lidmi.

Článek

Angela Merkelová ve svém nezvykle emotivním projevu zdůraznila, že v Německu budou z hlediska zvládnutí druhé vlny pandemie klíčové příští dva týdny. Šéfka spolkové vlády navrhuje dřívější začátek vánočních prázdnin pro žáky a studenty nebo jejich přechod na online výuku. Zavřít by se měly po svátcích také všechny obchody, a to minimálně do 10. ledna.

Kancléřka apeluje na veřejnost, aby už před vánočními svátky masivně omezila vzájemná setkání. „Musíme ještě jednou napnout síly,“ prohlásila doslova Angela Merkelová, která nedávno oslavila 15 let ve funkci spolkové kancléřky. Za přijetí přísnějších opatření Merkelová lobbovala už při poslední schůzce s ministerskými předsedy jednotlivých spolkových zemí. Většina jich byla proti.

Šéfka spolkové vlády se plně postavila za Leopoldinu, tedy Německou akademii přírodních věd, která doporučila, aby lidé omezili veškeré kontakty kromě těch zcela nezbytných. „Vím, jak je to tvrdé a jak to bolí v době, kdy se stavějí stánky prodejců svařeného vína a vaflí. Postávat venku (s těmito pochutinami) ale není slučitelné s vědeckými doporučeními,“ uvedla Merkelová a dodala, že není možné za uvolněný přístup platit každý den 590 mrtvými, což je aktuální číslo obětí covidu-19 za posledních 24 hodin. Nový typ koronaviru se v Německu v úterý potvrdil u 20 815 lidí.

Začátek očkování v Německu možná už v řádu dní označila spolková kancléřka za „záblesk naděje“, který by se ale prý neměl chápat jako ochrana celé německé populace už v dalším čtvrtletí. Očkovací látky totiž podle Merkelové nebude dostatek.

Například poslanec SPD Karl Lauterbach její apel podpořil, ale podle jeho mínění je opatření třeba zavést ihned, bez ohledu na svátky. „Lockdown za dva týdny je příliš pozdě,“ napsal zákonodárce na Twitteru.

Angela Merkelová Němce pochválila s tím, že „drtivá většina z nich dodržuje opatření a bere ohled na druhé“. V boji proti pandemii jde podle kancléřky o „souboj systémů“, kdy Německo coby demokracie jedná jinak než země, které se spíš rovnají diktatuře. Merkelová dodala, že v Německu „nejsou klíčem k úspěchu zákazy, ale spíš odpovědné chování každého jedince“.

Reklama

Doporučované