Hlavní obsah

Kontejnery od čínského zboží pluly zpět prázdné, teď se vrací plné kůrovcového dřeva. Čína zachraňuje české lesy

Státní lesy objevují obchod s Čínou. Menší vlastníci tam kůrovcové dřevo dodávají pravidelně a obchod si pochvalují. Čína nás zachránila, říkají.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lesy České republiky navazováním kontaktů s Čínou neobjevily Ameriku. Menší čeští lesníci už s Čínou čile obchodují. Využívají k tomu kontejnery, které do Evropy přivážejí čínské zboží a zpět plují prázdné. Začali je plnit kůrovcovým dřevem.

Článek

Státní podnik Lesy České republiky, který letos bude muset vytěžit až 12 milionů metrů krychlových kůrovcového dříví, začíná objevovat Čínu. Udat dříví z kůrovcové těžby v Česku, potažmo v Evropě totiž začíná být čím dál náročnější disciplína. A čínský trh je po evropském dřevě stále hladový, zejména v období obchodních potyček s USA.

Obchod s Čínou však u menších majitelů lesů není ničím novým. Do Říše středu už dodává řada středních a menších vlastníků.

Před rokem podepsala takzvaný čínský kontrakt Správa městských lesů Jihlava, která musela kvůli šíření kůrovce výrazně zvýšit těžbu. „Loni jsme si vytvořili desetiletý plán těžby, podle nějž jsme měli za rok vytěžit zhruba 41 tisíc metrů krychlových dřeva. Kvůli kůrovci jsme však museli vytěžit 80 tisíc. Pokud bychom nenašli nové odbytové možnosti, nebyli bychom schopni dříví prodat. Jednou z nich byl právě čínský kontrakt,“ popisuje jednatel jihlavských lesů Václav Kodet a dodává, že s trochou nadsázky Čína drží jejich podnikání nad vodou.

„Čína je obrovský trh, který se rozvíjí, ekonomika tam roste. To znamená, že může absorbovat velké množství dříví,“ říká radní Kraje Vysočina a zároveň člen tamního kalamitního štábu Martin Hyský (ČSSD).

Pro získání spolupráce s čínským odběratelem Kodet ani nemusel jezdit do Číny s prezidentskou delegací, jako to udělal generální ředitel Lesů České republiky Josef Vojáček. Obchod menším majitelům lesů zprostředkovávají většinou firmy napojené na německé firmy dovážející z Číny plné kontejnery jejich zboží.

Ty se doposud vozily na lodích zpět prázdné, nyní plují naložené dřevem. Jihlavští lesníci takto poslali do přístavu v Hamburku osminu loňské těžby, letos by to rádi zvýšili zhruba na pětinu. „Do kontejnerů dřevo nakládáme rovnou v lese, přivezou je z Hamburku kamiony. Kulatinu řežeme na přesnou délku, aby do kontejneru pasovala,“ říká. Jihlavské lesy hospodaří na 3800 hektarech, kůrovec ohrožuje zejména jejich severní část směrem k Havlíčkovu Brodu, v kalamitním stavu je asi třetina porostu.

Číňané platí včas

Byť jsou Číňané tvrdí obchodníci, Václav Kodet si obchod s nimi pochvaluje. „I já, který se v branži pohybuju víc jak 30 let, jsem k tomu kontraktu přistupoval s určitým despektem. Musím však říct, že to předčilo moje očekávání a že ani jedna faktura nebyla po době splatnosti. Všechno funguje, jak organizace toho obchodu, tak tok financí,“ pochvaluje si a dodává, že současně od Číňanů dostává nejvyšší možnou cenu na trhu, který je podle něj momentálně na cenách roku 1992.

Lesy České republiky ještě tak daleko nejsou. První kontakt s druhou stranou učinil Josef Vojáček v dubnu, další jednání plánují v následujících týdnech až měsících. „Měl jsem možnost setkat se asi s 30 konkrétními partnery, výrobci a dřevozpracovateli v Číně. V současné době očekáváme jejich návštěvu v ČR a očekáváme, že nejpozději v horizontu několika měsíců bychom se chtěli dostat do roviny konkrétní smluvní spolupráce,“ říká. Podle informací Seznamu by zástupci čínské strany měli do Hradce Králové, kde podnik sídlí, přijet už v příštím týdnu.

Čína ročně ze zahraničí dováží asi 100 milionů metrů krychlových dříví. Podle studie Forest Trends z roku 2017 dovezla Čína v roce 2016 kulatiny měkkého dřeva, do nějž smrkové dříví spadá, asi 35 milionů kubíků, především z Ruska. Lesy ČR mají odhad letošní kůrovcové těžby na 10 až 12 milionech metrů krychlových.

Reklama

Doporučované