Hlavní obsah

Kontroverzní francouzský lékař dál doporučuje hydrochlorochin. Vědci mu nevěří

Foto: Profimedia.cz

Kontroverzní francouzský makrobiolog Didier Raoult.

Reklama

Přelomový lék, kterým dokážeme zvítězit nad koronavirem. Tak mluvil o hydrochlorochinu, s nímž přišel marseilleský lékař Didier Raoult, americký prezident Trump. Z lékaře se doma stala celebrita, Francouzi ale nadále umírají.

Článek

Počty zhlédnutí jeho videí na kanálu YouTube se pohybují kolem milionu, narozdíl od „francouzského Prymuly“ Jéroma Salomona ho v zemi galského kohouta zná opravdu každý. Charismatický mikrobiolog a ředitel kliniky Méditerranée v jihofrancouzském Marseille Didier Raoult je mužem, který dal celé zemi naději svým tvrzením o účinnosti látky hydrochlorochin v boji proti koronaviru. Zároveň je ale také spojen s obrovskou vlnou fake news a spikleneckých teorií, které se rychlostí blesku rozšířily po internetu.

Studie, které ostatní vědci nevěří

Pomocí antimalarik (mezi něž patří i hydrochlorochin) zkoušeli přitom nemoc covid-19 léčit už v lednu čínští lékaři. Neuspěli, stejně jako v případě mnoha jiných látek. Osmašedesátiletý profesor Raoult, který si ve vědeckém světě dobyl respekt už svou studií v 80. letech o bakterii rickettsii, jež se šíří prostřednictvím blech a vší, se nicméně vydal stejnou cestou s tím, že tato látka funguje.

Raoult, jemuž dávají dlouhé vlasy a bílé vousy vizáž rebela, mluví na videích ve své modře vymalované kanceláři tichým a přesvědčivým hlasem, na pomoc si často bere grafy a působí jako vysokoškolský učitel, jímž ostatně také je.

Pětadvacátého února Raoult zveřejnil video, v němž propagoval léčení koronaviru hydrochorochinem. O den později dal rozhovor listu La Provence a video při něm pořízené se začalo masivně šířit po internetu. Následující den mluvil Raoult na stejné téma v Kremlem řízené televizi RT News, kde ho sledovalo už 350 tisíc lidí.

Vědec opíral svá zjištění o klinickou studii, kterou ale drtivá většina jeho kolegů odmítla. Provedl ji totiž na příliš malém vzorku (24 lidí) a vesměs ignoroval obvyklou metodologii - výběr náhodných pacientů a pravidlo, podle něhož nemají lékaři vědět, se kterou z testovaných skupin právě pracují, aby nemohli úmyslně ovlivňovat výsledky výzkumu.

Raoult se sice před časem svěřil, že na kritiky v novinách kašle, přesto ale zareagoval zveřejněním rozsáhlejší studie provedené na 1061 pacientech. Nebyla ale mezi nimi kontrolní skupina, o níž tvrdí, že se z ní během deseti dnů vyléčilo 973 pacientů. „Jakákoliv studie bez kontrolní skupiny neukazuje vůbec nic,“ neskrýval skepsi například pařížský expert na infekce Xavier Lescure z nemocnice Bichat.

Fakt, že Raoult pochází právě z Marseille, kde i díky jeho úsilí vyrostla moderní klinika Méditerannée, značně přispěl k jeho popularitě. Přístav na jihu je totiž vnímán jako rebelské město a jistý protiklad k ekonomickému a politickému centru v Paříži.

Za Raoulta se postavil i slavný zdejší rodák, bývalý hráč Manchesteru United Eric Cantona. „Pařížané se svými saky a kravatami s ním jednají jako se šarlatánem. Šarlatán? Je to jeden z nejlepších vědců světa,“ prohlásil.

Podpora od Trumpa, Mélenchona i Le Penové

Obrovskou popularitu si pak Raoult získal u stoupenců krajní levice i pravice. Podporu mu vyjádřil například řidič kamionů a jedna z hlavních tváří hnutí žlutých vest Éric Drouet, z politiků pak šéfka nacionalistického Národního sdružení Marine Le Penová nebo Jean-Luc Mélenchon, vůdce krajně levicové strany Nepoddajná Francie. Využití hydrochlorochinu v boji proti pandemii pak dlouho prosazoval i americký prezident Donald Trump.

Na Facebooku sledují Raoulta statisíce lidí a spiklenecká videa tvrdící, že geniálnímu vědci brání v úspěchu jen zavedené mocenské elity, se šíří po sociální síti 4Chan, kterou si oblíbili stoupenci krajní pravice. Roli zřejmě hrají i Raoultovy názory - vědec je známým skeptikem v otázce globálních klimatických změn a zpochybňuje i učení Charlese Darwina.

Obrovské vlně Raoultovy popularity neodolal ani prezident Emmanuel Macron a přijel do Marseille infektologa navštívit. Mluvil o něm jako o „skvělém vědci“, detaily schůzky ale zveřejněny nebyly a oficiální názor úřadů na jeho teorii se nijak nezměnil. Macron také Raoulta zařadil už na počátku pandemie do krizového týmu odborníků, vědec se ale po čase přestal jeho schůzek zúčastňovat, protože se s kolegy neshodl.

Když pak před několika dny Raoult mluvil o koronaviru jako o nemoci, která není až tak nebezpečná, a o tom, že nevěří v její druhou vlnu, vzkázal mu ministr zdravotnictví Olivier Véran, že mluví „nezodpovědně“. Realitou je, že ve Francii koronaviru podlehlo už přes 25 tisíc lidí a zejména na východě země obětí ubývá jen pomalu.

Foto: Profimedia.cz

Marseilleská klinika Méditerranée.

Dosavadní zkoušení Raoultem doporučované léčby jednoznačné výsledky nepřineslo. Například ve Švédsku nebo Británii experimentální léčbu lékaři raději přerušili, protože se u řady pacientů objevily vedlejší příznaky ve formě srdečních problémů.

Jak navíc v Raoultově portrétu upozornil deník Le Monde, kontroverze budil ve vědeckých kruzích už dříve. Spolu se svými spoluautory totiž publikoval obrovské množství studií, které zřejmě ne vždy odpovídaly vyžadovaným standardům. V roce 2006 proto Americká společnost pro mikrobiologii vyřadila Raoultův tým na rok ze svých publikací pro podezření z podvodu. V roce 2018 pak francouzské úřady přestaly uznávat dvě Raoultem vedené laboratoře, protože u nich shledaly problémy s metodikou.

Reklama

Doporučované