Hlavní obsah

Konzervativní Saúdská Arábie se otevírá světu. Chystá turistická víza

Foto: U.S. Department of State

Korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salmán ohlásil ekonomické a společenské reformy.

Reklama

Návštěvníci sportovních akcí a koncertů budou nově moci elektronicky požádat o vízum v Saúdské Arábii. Konzervativní muslimská země dosud vpouštěla na své území hlavně muslimské poutníky a lidi na pracovní cestě.

Článek

Získat turistická víza do Saúdské Arábie dosud bylo velice obtížné. Podle českého Ministerstva zahraničí je k tomu nutný souhlas místního ručitele, takzvaného sponzora. Přestože je teoreticky možné o turistické vízum požádat, konzervativní muslimská země dosud na své území vpouštěla většinou jen muslimské poutníky a zahraniční pracovníky s rodinami či lidi na pracovní cestě.

Turistická víza mají být zavedena nejpozději do poloviny prosince v rámci společenských a ekonomických reforem, které před dvěma lety vyhlásil korunní princ Muhammad bin Salmán. Hlavním smyslem reforem je vymanit ekonomiku ze závislosti na ropě. Saúdská Arábie chce zvýšit množství peněz, které v zemi utrácejí domácí i zahraniční turisté, z 27,9 miliardy dolarů v roce 2015 na 46,6 miliardy dolarů v roce 2020. Země hodlá v příštích deseti letech investovat mimo jiné i do kultury a zábavy, postaví kina a operu a hodlá pořádat koncerty, na něž budou zváni i umělci ze Západu.

Nový systém udělování víz má být zahájen před automobilovým závodem, který se bude v Saúdské Arábii konat 15. prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované