Hlavní obsah

Korejské babičky tančí v Praze. Podívejte se na show, která ukazuje, že nikdy není pozdě

Korejské babičky tančí v Praze.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seniorky při tanci natáčela v korejských velkoměstech i na venkově. Na základě videa vytvořila taneční představení, které boří politické i věkové bariéry.

Článek

Eun-Me Ahn se snažila přimět seniorky v Jižní Koreji, aby na chvíli zapomněly na upjatou výchovu plnou disciplíny a sebeovládání. Pustila jim jejich oblíbenou hudbu a natáčela, jak tančí. „Řeč těla umí více než slova, je v ní celá vaše historie, zkušenost, tradice a přítomnost,“ říká choreografka. Na základě videa vytvořila představení, kde se na jedné scéně setkávají mladí profesionální tanečníci právě s „tančícími babičkami“. Do Prahy přijela na pozvání festivalu Tanec Praha, který její show Dancing Grandmothers uvádí ve Foru Karlín.

Choreografka Eun-Me Ahn prošla tradiční korejskou výchovou, ale vedle tradičního tance brzy objevila moderní, západní styl. Později studovala v New Yorku. Svými projekty se snaží emancipovat korejskou společnost. V poslední době se pustila do studia severokorejského tradičního tance, čímž se snaží alespoň prostřednictvím umění navázat ztracenou komunikaci mezi zeměmi. „Cítím, že se atmosféra trochu uvolnila. O Severní Koreji už u nás mohu mluvit beze strachu,“ dodává. Celý rozhovor s ukázkami najdete ve videu výše.

Interview je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam. Jak ji naladit, poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované